Már 22 embert vettek őrizetbe az isztambuli merénylet után

2016.06.30. 10:02

Az isztambuli rendőrség több városrészben is razziázott a kedden a városban történt terrortámadás után. Az Anadolu állami hírügynökség szerint összesen 16 helyszínen tartottak rajtaütést, és 13 embert vettek őrizetbe a merénylettel kapcsolatban, köztük hárman külföldi állampolgárok. Izmirben is razziáztak, ott kilenc embert vettek őrizetbe, akikről azt gyanítják, kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal.

Kedden Isztambulban az Iszlám Állam három öngyilkos merénylője Kalasnyikovval lövöldözött, majd felrobbantotta magát az Atatürk repülőtéren. A támadásban 42-en meghaltak és további 239-en sérültek meg.

Az MTI azt írja, a török lapok szerint sikerült azonosítani a három merénylőt. A török kormányzati beszámolók szerint egyikük egy Csecsenföldről származó orosz állampolgár volt. A másik két elkövető nemzetiségét csak később erősítették meg hivatalosan: egyikük üzbég, másikuk kirgiz volt. Mindhárman Rakkából, az Iszlám Állam szíriai fővárosából érkeztek Törökországba májusban, a határon orosz útlevelekkel szöktek át. Isztambulban az európai oldalon fekvő Fatih kerületben béreltek lakást.

A Kreml egyelőre nem erősítette meg, hogy valóban lenne az elkövetők között orosz állampolgár. Az orosz elnüöki szóvivő, Dmitrij Peszkov elmondta, egyelőre információcsere folyik a titkosszolgálatok között – írta a Newsru.com.

Közben az AP hírügynökség az NTV török tévécsatorna beszámolója alapján azt  írja , hogy biztonsági erők megölték az Iszlám Állam két emberét a török-szíriai határon. A tévé szerint egyiküket már keresték a török hatóságok, mert azzal gyanúsították, hogy öngyilkos merényletre készült Ankara vagy Adana városában.

Soron kívüli ellenőrzés a budapesti reptéren

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára bejelentette, hogy az isztambuli merénylet miatt soron kívül biztonsági ellenőrzést hajtanak végre a Liszt Ferenc-repülőtéren – írja az MTI.

Kontrát Török Zoltán dandártábornokkal, a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság vezetőjével a Légiközlekedés-védelmi Bizottság ülését követően tartott sajtótájékoztatót. Azt mondta, a bizottság soros ülésének napirendjét kiegészítették a terrortámadás utáni helyzet elemzésével, és a bizottság javaslatokat fogalmazott meg, hogy az utasok és repülők biztonsága "továbbra is teljes mértékben biztosított legyen".

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport