Kamu volt az amerikai terrortámadás, a légibázis a saját gyakorlatát haluzta be valódi vészhelyzetnek

2016.06.30. 17:40

Tévedésből hitték terrortámadásnak és egy ideig úgy is kezeltek egy katonai kiképzést a Washington melletti Andrews légi bázison. A biztonsági szervek riasztást adtak ki, és egy időre az egész létesítményt is lezárták, miközben az egésznek nem volt semmi valós alapja.

Az amerikai tévékben már terrorszakértők kezdték értékelni a helyzetet, amikor kiderült: vaklárma volt, gyilkos szándékkal nem lövöldözött senki, a szokásos kiképzésen elhangzott dörrenéseket vélték terrorakciónak.

A vélt incidensről helyi idő szerint reggel fél tíz után érkeztek az első hírek, és háromnegyed órába telt, hogy kiderüljön, az egész csak teljes félreértés. Az első hírek szerint a légi bázis orvosi központjának környékén lövöldözött valaki, és a dolgozókat felszólították, hogy keressenek menedéket, és a bázist azonnal lezárták. Az információt a védelmi minisztériumban a légierő szóvivője is megerősítette, azt mondta, hogy valóban lövöldözés történt a bázison.

A támaszpont a Facebook-oldalán és Twitter-csatornán is azt közölte, hogy valaki tényleg élesben lövöldözött. Ami egészen bizarrá tette a helyzetet, az az volt, hogy azt írták, éppen egy hasonló támadás elleni gyakorlatot tartottak, azonban – állították – a helyzet véresen komolyra változott, és egy igazi támadó miatt a szimulációból valóság lett.

The base was scheduled to conduct an active shooter exercise, however, reports of a real-world active shooter situation were reported.

— Joint Base Andrews (@JBA_NAFW) 2016. június 30.

– írták egy következő posztban, majd már csak annyit közöltek, hogy a további információkra egyelőre várni kell.

Hogy hogy a francba hihették a saját gyakorlatukra azt, hogy az egy akut válsághelyzetté változott, egyelőre teljesen érthetetlen - ha pedig valaki ekkora trollkodással akarta kirugatni magát, akkor minden bizonnyal sikerrel járt.

A Joint Base Andrew az amerikai elnök különgépének, az Air Force One-nak a bázisa. Obama gépe fél nappal korábban, szerda este szállt le a támaszponton.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport