2024. július 6. 18:00
Anglia
Svájc
Düsseldorf Arena Negyeddöntő
2024. július 6. 21:00
Hollandia
Törökország

A tervezettnél sokkal több amerikai katona marad Afganisztánban

2016.07.06. 19:01

Az Egyesült Államok csökkenti ugyan az Afganisztánban lévő csapatai létszámát, de jóval kisebb mértékben a tervezettnél, írja az MTI. Az elnök, Barack Obama szerdán bejelentette, hogy - bár az eredeti tervek szerint 5500-ra csökkent volna a létszám - 8400 amerikai katona marad Afganisztánban 2017 elejéig. Most 9800-an vannak az ott állomásozó amerikai katonák.

Obama a döntést azzal indokolta, hogy Afganisztánban változatlanul rendkívül ingatag a biztonsági helyzet, a tálibok változatlanul fenyegetést jelentenek, néhány vidéken még meg is erősödtek.

Ez a helyes döntés

- jelentette ki.

"Időbe telik még, amíg megteremtik maguknak azt az alapvető katonai képességet, amit mi néha magától értetődőnek tartunk. Tekintettel az óriási kihívásokra, amelyekkel szembe kell néznie, az afgán népnek még sok évig szüksége lesz - az Egyesült Államok vezetésével - a világ támogatására" - mondta.   

Obama szerint az Afganisztánban maradó amerikai csapatok feladata továbbra sem az lesz, hogy részt vegyenek harcban, hanem az afgán rendőrség és katonaság kiképzése, tanácsadás és a terrorellenes küzdelem támogatása lesz a dolguk.

Az amerikai elnök bejelentését szinte azonnal üdvözölte John McCain republikánus szenátor.