Iskolai vizsgák miatt tilos a Facebook

2016.07.11. 16:32
A központi vizsgák kiszivárogtatása lehet az oka, hogy a kormány szombattól szerdáig korlátozza a lakosság internet-hozzáférését. Az intézkedés nem túl népszerű, van, aki az ENSZ friss döntését kérte számon a kormányon, ami alapján emberi jogokat is sérthetnek.

Szombattól kezdve letiltották Etiópiában a Facebookot, Twittert, Vibert és más appokat, írja a New York Times. Szerdán ugyanis országszerte vizsgák folynak majd az iskolákban, a kormány vasárnapi nyilatkozata szerint biztosítani akarják azoknak a tisztaságát.

Hivatalosan azért korlátozzák az internetet, mert "bebizonyosodott, hogy eltereli a diákok figyelmét", legalábbis ezt mondta Getachew Reda kormányszóvivő a Nairobi News szerint. Valójában azonban a korlátozásra azért lehet szükség, mert májusban már egyszer online kiszivárogtatták a feladatlapokat és el kellett napolni a vizsgákat. Az infók kijuttatásáért ellenzéki lapokat okoltak. 

A lakosság persze nem túl elégedett a döntéssel, egyesek aggodalmaiknak is hangot adtak: 

Veszélyes precedenst teremtenek most. Nem átlátható, hogy ki hozhatta meg ezt a döntést, és mennyi időre. Most csak pár napról van szó, legközelebb talán már hónapok is lehetnek.

- írta Daniel Berhane blogger, a Horn Affairs szerkesztője. Szerinte Etiópia "nem Kína", és az ENSZ nemrég meghozott döntésének fényében az internethez való jog alapvető emberi jognak számít, ezt vonják most meg a lakosságtól.

A 94 milliós Etiópiában a központi vizsgák mintegy 254 ezer diákot érintenek.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM