Rabok mentettek meg hallássérült kutyákat a kaliforniai erdőtűztől

2016.08.04. 11:45

Los Angelestől északra, a Santa Clara-völgyben több napos, hatalmas erdőtűz tombolt, rengeteg embert kellett evakuálni, a tűz feltételezett útjába kerülő épületeket is kiürítették. A lángok útjában volt egy nagyobb kutyamenhely is, ahol 45 siket és hallássérült állatot gondoztak, írja a Guardian. A menhely gondozói felhívtak egy másik, közeli menhelyt, de ők csak 20 kutyát tudtak volna befogadni, a gondozók azonban nem akarták szétszakítani az összeszokott kutyacsapatot, viszont abban sem bízhattak, hogy ha a menhelyen hagyják őket, akkor megmenekülnek. Ezért egy másik lehetőséget választottak,

a kutyákat egy közeli, szigorúan őrzött börtönbe vitték,

ahol az elítéltek egy része benne van egy Mancsok az életért (Paws for Life) nevű programban, ahol nehezen kezelhető kutyákat gondoznak és igyekeznek elérni náluk, hogy olyan barátságosak és nyugodtak legyenek, hogy akár egy kisgyerekes család is örökbe tudja őket fogadni. 

ABC prison dogs 2 er 160729 4x3 992
Fotó: Los Angeles County Jail

A siket állatokkal 14 rab foglalkozott, egyikük azt mondta, hogy "amikor megérkeztek a kutyák nagyon nyugtalanok voltak, ezért amíg meg nem szokták az új helyüket annyi időt töltöttünk velük, amennyi csak tudtunk, hogy érezzék, hogy szeretjük őket és biztonságos helyen vannak."

A tüzet azóta majdnem teljesen eloltották, már nem veszélyeztet sem állat-, sem emberéleteket, a 20 ezer evakuált ember is visszaköltözhet a házába, a tűz végül csak 17 nagyobb és 97 kisebb épületet pusztított el. A kutyák menhelye is megúszta, az állatok pár börtönben töltött nap után hazamehettek. A rabok hálásak voltak, hogy segíthettek és, hogy pár napra kaptak maguk mellé új társaságot. Azt írták, hogy számukra a legnagyobb jutalom az a szeretet és bizalom volt, amit a kutyáktól kaptak:

Előítélet nélkül néztek ránk, ez a legnagyobb köszönet."