Fejbelőttek egy muszlim hitszónokot New Yorkban

2016.08.14. 08:05 Módosítva: 2016.08.14. 10:54

Lelőttek egy imámot és az asszisztensét New York Queens városrészében helyi idő szerint szombat délután kettőkor, miközben a két férfi a délutáni imát követően hazafelé sétált. - írja a New York Times a rendőrség közleményére hivatkozva. 

A rendőrségi rekonstrukció szerint a fegyveres hátulról közelítette meg a munkásosztálybeli környéknek számító Ozone Park negyedben az 55 éves Maulama Akonjee imámot, és helyettesét, a 64 éves Thara Uddint, és mindkettőjüket fejbelőtte. A két férfit még sikerült kórházba szállítani, de egyikük életét sem sikerült megmenteni.

Egy muszlim hitszónok lelövésénél kézenfekvő az a feltétezés, hogy vallási indítékból történt a gyilkosság, azonban a rendőrség leszögezte, hogy egyelőre semmilyen, ebbe az irányba mutató bizonyítékot nem talált - a lapnak név nélkül nyilatkozó rendőrségi források azonban figyelmeztettek arra, hogy a gyilkosságot előre eltervelten követhették el.

Az is gyanús, hogy a bangladesi származású Akonjee és Uddin is "vallására utaló öltözéket" viselt, és bár mintegy ezer dollár készpénz volt náluk, ehhez a gyilkos nem nyúlt hozzá. Az imám a környék egyik kedvelt alakjának számított kedvessége és békés természete miatt, halálának hírére több száz ember gyűlt össze, "Igazságot!" skandálva. A helyi muszlim szervezetek vezetői máris az elmúlt idők muszlimellenes politikai megnyilvánulásaival kötötték össze a gyilkosságot.

Az Egyesült Államokban az FBI statisztikája szerint az elmúlt években átlagosan havi 12,6 gyűlöletbűncselekményt követtek el muszlimok rovására, de az Iszlám Államhoz köthető terrortámadások óta ez a szám megugrott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport