Kiutasítottak egy terrorsejttel kapcsolatba hozott imámot Olaszországból

2016.08.14. 15:20

A líbiai hatóságok tájékoztatták az olasz hatóságokat arról az imámról, aki az Iszlám Állam milánói sejtjének vezéralakja lehetett. Az olasz belügyminisztérium szombaton kiutasította Hoszni Háchemi Ben Hásszem tunéziai származású imámot, írja a La Stampa.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter vasárnap jelentette be, hogy úgy döntött a dél-olaszországi Andria imámját kitoloncoltatja az országból, mert a hatóságok nyomozása alapján nemzetközi terrorista csoportokkal lehet kapcsolatban és a toborzásban segíthette a milánói központú, az Iszlám Állam líbiai szárnyához tartozó terrorsejtet. 

Erre azután került sor, hogy a líbiai kormányerők felszámolták a helyi szélsőségesek egyik bázisát Sirte városában. Az itteni támaszponton több arra utaló bizonyítékot és dokumentumot találtak, hogy az Olaszországból még 1997-ben kiutasított szintén tunéziai származású Abu Nasszim imám magányos terroristákat akart küldeni Milánóba. A cél az volt, hogy ezek a személyek a nizzai és a roueni támadásokhoz hasonlókat kövessenek el. Nasszim megjárta Afganisztánt, Pakisztánt, Szíriát és Irakot mielőtt két éve Líbiában lett az Iszlám Állam egyik parancsnoka. 

Alfano döntésében az is szerepet játszott, hogy az olasz terrorelhárítás információi szerint az Iszlám Állam Olaszországban készül terrortámadásra. A legmagasabb készültségbe helyezett biztonsági erők ezért nem kockáztathattak. A belügyminiszter amúgy sem habozik, ha kiutasításokról van szó: 2015 óta 109 embert toloncoltatott ki, 43 parancsot idén adott ki.

Bár az EU-Törökország egyezség gyakorlatilag elapasztotta a nyugat-balkáni migrációs útvonalat, Olaszországon alig csökkent a nyomás. Ide ugyanis leginkább Líbiából, Algériából és Tunéziából érkeznek az Iszlám Állam és a harcok vagy a szegénység elől menekülő tömegek. 2016-ban már több mint 100 ezer ember érkezett Olaszországba.