Meghalt Tamás Ilonka

2016.08.22. 14:40

A hírt a Magyar Közösség Pártja (MKP) közölte hétfőn Facebook-oldalán. A Helytállásért-díj 2012-es kitüntetettje hétfőn, 104 éves korában hunyt el. Az MKP osztozik a család gyászában. 

Családi jogfosztás

Tamás Ilonka még 2011-ben szerzett magyar állampolgárságot az egyszerűsített honosítási eljárás révén. A szlovák hatóságok ezért megfosztották szlovák állampolgárságától. Lánya, Tamás Anikó 67 évesen vette fel a magyar állampolgárságot, majd 2012-ben szívinfarktust kapott, miután a szlovák hatóságok személyes okmányainak leadása céljából beidézték a rendőrségre.

Az asszony kórházba került, ahol lábadozásakor közölték: az Általános Egészségbiztosító nem téríti meg kórházi kezelésének költségeit, hiszen szlovák állampolgárságát elvesztette. Ezt hosszas közbenjárás után sikerült elkerülni. Tamás Anikó azonban néhány hónappal később életét vesztette.

A szlovák állampolgárságától megfosztott 103 éves Tamás Ilonka a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, miután Szlovákiában az Alkotmánybíróságon sem érte el célját. Az Európai Parlament petíciós bizottsága 2016. augusztus 18-án befogadta Tamás Ilona panaszát, határozatában előzetes vizsgálatra kérte fel az Európai Bizottságot, és a szlovák hatóságok álláspontját is kérte.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport