Sokan lehetnek még a földrengés romjai alatt

2016-08-24T213125Z 451099700 S1BETXIUEXAA RTRMADP 3 ITALY-QUAKE
2016.08.25. 06:45

Több mint 240-re nőtt a halálos áldozatok száma a szerda hajnali olaszországi földrengés után  –  írta  a BBC. A sebesültek száma 368, az áldozatok között sok a gyermek. A mentési munkálatokban 4300-an vesznek részt. Félő, hogy a romok alatt még további áldozatokat találnak.

Csütörtök estére azonban véget érhet a túlélők utáni kutatás. „Még 12-15 óráig van esély túlélőket találni, azt hiszem, utána bejelentjük a keresések végét” – közölte a BBC-vek Giovanni Coviellpo, a keresésért felelő csoport helyi vezetője.

Ezt annak ellenére mondta, hogy a hét évvel ezelőtti földrengéskor is találtak 72 órával később is túlélőket, de szerencsés esetben ennél hosszabb időt is éltek túl a romok alatt.

Kétszeres túlélő veszítette el gyerekét

Az áldozatok között volt egy másfél éves gyerek is. Az édesanyja túlélte a tragédiát, de nem csak most, hanem már 2009-ben is. Épp az akkori természeti katasztrófa miatt hagyta el L'Aquilát és jött Arquata del Trontóba. Az akkori földrengésben háromszázan haltak meg.

Arquata del Trontóban csaknem minden ház összedőlt. 17 óra után innen is mentettek ki túlélőt, egy kislányt. Amatricében a házak háromnegyede semmisült meg. A 2500 lakosú kisváros  Rómától 140 kilométerre északra fekszik, az Appenninek-hegységbeli, Gran Sasso természetvédelmi területén.

Utólag is reng a föld

Az elmúlt nap folyamatosak voltak a földmozgások a térségben, csütörtök hajnalig 4,7-es erősségűt is érzékeltek – írta az AP. A legutóbbit csütörtökön kora reggel.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint az eddigi információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a földrengésnek.  

A történelmi kisváros első említése 1012-ből való, később része volt a Nápolyi Királyságnak, majd a firenzei Medici család irányítása alatt állt 1737-ig. A település tésztaszószáról híres, a hagyomány szerint a pápák számtalan szakácsa származik Amatricéből.  

Az Appenini-félsziget földrengési zónában van, hiszen az eurázsiai és az afrikai lemezek törésvonalán fekszik – ez adja az eredetét a térségben lévő vulkánoknak is. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport