Eltemették az olaszországi földrengés amatricei áldozatait

2016.08.30. 21:38

Gyászszertartás keretében, az olasz állam- és kormányfő, valamint a pápát képviselő érsek jelenlétében temették el kedden az olaszországi földrengés amatricei áldozatait - írja azt MTI. 

Az állami szertartást eredetileg a közeli nagyobb város, Rieti repülőterén akarták megtartani, de a hozzátartozók tiltakozása miatt a kormány engedett, és a romba dőlt Amatrice egyik sportpályáján rendezték a ceremóniát. Ezen a helyen rendeztek be önkéntesek ideiglenes sátortábort is a fedél nélkül maradtaknak.

A múlt szerdai 6,2-es erősségű földrengésben összesen 292-en vesztették életüket Amatricében és a környék több más településén. Közülük harmincöttől szombaton a megyeszékhely Ascoli Piceno sportcsarnokában vettek végső búcsút. Amatricében csak 37 koporsó volt a szertartáson, a többi holttestet Rietiben vagy Rómában temették el.

A romos kisvárosban tartott ceremónián részt vett Sergio Mattarella olasz államfő és Matteo Renzi miniszterelnök, az áldozatok hozzátartozóin, barátain és ismerősein kívül jelen voltak önkéntesek, a mentőalakulatok tagjai, helyi közigazgatási tisztségviselők, és sok szolidáris olasz, akik az ország távolabbi pontjairól a érkeztek tragédia helyszínére. A gyászmisét Domenico Pompili, Rieti város püspöke mutatta be, Konrad Krajewski érsek, vatikáni főalamizsnás koncelebrált, aki sokszor képviseli a pápát.  Ferenc pápa azt ígérte, hogy hamarosan felkeresi a földrengés sújtotta vidéket.

Pompili püspök szentbeszédében élesen bírálta azokat, akik szerinte felelősek a földrengésbiztosnak korántsem bizonyult épületek leomlásáért. A földrengés térségében levő Rieti és Ascoli Piceno ügyészsége bűnvádi eljárást indított az utóbbi években épített vagy régebbi, de földrengésbiztossá tett, mégis összeomló épületeknél felmerülő mulasztások felderítésére. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport