Vegyi támadásra készültek a riói olimpián

2016.09.03. 16:53

12 embert gyanúsítanak terrortámadás szervezésével Brazíliában - értesült az NBC News a nyomozás részleteit ismerő forrástól. A gyanú szerint a magukat az Iszlám Államhoz köthető szervezet kötelékébe soroló gyanúsítottak egy Rio De Janeiro-i víztározó vizét akarták megmérgezni az riói olimpia ideje alatt.

A férfiakat júliusban, pár héttel az olimpia kezdete előtt kapcsolták le egy nagyobb szabású akció keretén belül, aminek során 10 különböző államban 15 ISIS-szimpatizánst tartóztattak még le. A A gyanúsítottak az Isten Harcosai nevű csoporthoz tartozhatnak, ami pedig az Iszlám Állammal hozható összefüggésbe.

A brazil igazságügyi miniszter akkor azt mondta, a csoport teljesen amatőr volt és egyáltalán nem készültek fel rendesen a támadásra. A lapnak nyilatkozó forrás szerint viszont komolyabb lett volna a támadás, mint amire eleinte számítani lehetett.

A csoport tagjai nem ismerték egymást személyesen, kizárólag csevegőalkalmazásokon, WhatsAppon és Telegramon keresztül kommunikáltak egymással. Eddig úgy tűnik, hogy a gyanúsítottak nem jutottak hozzá vegyi anyagokhoz vagy fegyverekhez, de a nyomozati anyagok alapján a csoport tagjai házilag elkészíthető bombák receptjét terjesztették a neten. A gyanúsítottak a vegyi támadás mellett egy, a 2013-as bostoni maratonon elkövetett terrortámadáshoz hasonló támadást is terveztek.

A lapnak nyilatkozó forrás szerint a 12 gyanúsítottat terrortámadás előkészítésével illetve terrorszervezetben működésében való részvétellel vádolhatják meg, ami alapján 30 év börtönt is kaphatnak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport