Török titkos ügynökök ölelgetik egy videón az újságírót meggyilkoló fiút

2016.09.12. 11:34 Módosítva: 2016.09.12. 11:40

Egy tíz évvel ezelőtti isztambuli gyilkosság lett a puccsisták elleni leszámolás újabb eszköze Törökországban, írja a Die Welt. Az elmúlt napokban a török kormánymédia több olyan videót is közzétett, amivel megpróbálják új összefüggésbe állítani a baloldali-liberális Hrant Dink ellen 2007-ben elkövetett merényletet.

A török-örmény Hrant Dink az ország egyik legismertebb értelmiségijének számított. Nyíltan beszélt az örmények ellen elkövetett népirtásról, emiatt annak idején perbe fogták  az örmény kérdéssel kapcsolatos hivatalos álláspont bírálata vádjával. Hrant Dinket  2007. január 19-én több lövéssel gyilkolták meg Isztambulban, amikor az  Agos hetilap szerkesztőségébe tartott.

A rendőrség 36 órával később őrizetbe vette a gyilkossággal alaposan gyanúsítható, akkor 16 esztendős Ogün Samastot, aki a Fekete-tenger partján lévő Trabzonból származik. Most olyan videók tűntek fel, amik igen furcsa eseményekre derítenek fényt a gyilkosság után.

A 16 éves Ogünt ugyanis elfogása után szabályos hősként ünnepelték a rendőrkapitányságon. A rendőrök és a titkosszolgálat emberei veregették a fiatal fiú vállát, gratuláltak neki a sikeres gyilkossághoz, és "oroszlánnak" nevezték.

A felvétel végén látható, ahogy az egyik titkos ügynök a telefonján mutat valamit a gyilkosnak és azt mondja: "Milyen dühösen nézel ott. Úgy emeled fel a tekinteted." Ezután az ügynök egy másik titkosszolgálati embernek címezve azt mondja: "Jól elkaptad a végét, Birol."  Mindez arra utalhat, hogy a gyilkosság helyszínén végig ott lehettek a titkosszolgálat emberei, sőt rögzítették is azt.

A felvételen az is hallható, ahogy az egyik titkosügynöknek csörög a telefonja, majd miközben beszél, elhangzik "Ramazan bátyó" neve is. Nem egészen világos, hogy az ügynök "Ramazan bátyóval" beszél vagy csak említi őt. A dolognak ezért van jelentősége, mert abban az időben Ramazan Akyürek volt a trabzoni rendőrkapitány, aki később a török titkosszolgálat vezetője lett. Akyüreket azonban 2014-ben leváltották és börtönbe zárták. Azzal gyanúsították, hogy az iszlamista Fetullah Gülen prédikátor híve, akit a kormány az idei puccs megszervezésével gyanúsít.  A videó nyilvánosságra kerülése után Ramazan Akyüreket bűnrészességgel is megvádolták Hrant Dink meggyilkolásában.

Egy másik török kormányzati tévécsatorna olyan videót tett közzé a tíz évvel ezelőtti esetről, amin a török csendőrség titkosszolgálatának emberei láthatók a helyszínen a gyilkosság előtt. Ők is a közé a 14 ember közé tartoznak, akiket augusztus elején Gülen híveiként és a Dink-gyilkosságban való részvételért vettek őrizetbe. Az ügyészség szerint Dink meggyilkolása volt a kezdete annak a folyamatnak, ami az idei július 15-i puccsba torkollott.

A Dink-gyilkosságot érdekes módon annak idején egy másik terrorista szervezetnek tulajdonítottak. Abban az időben az Ergenekon nevű, nacionalista földalatti mozgalmat sejtették a gyilkosság mögött. Akkor arról szóltak a hírek, hogy a katonák, professzorok, újságírók részvételével működő mozgalom puccsot készített elő. 2012-ben azonban az isztambuli kúria azt állapította meg, hogy a Dink-gyilkosság mögött nem állt terrorista szervezet. Az akkori bírót és az ügyben dolgozó más bírókat az idei puccs után most letartóztatták mint Fetüllah Gülen híveit, az ügyész pedig azóta is szökésben van.

Az Agos hetilap mostani főszerkesztője a Die Weltnek azt mondta: a gyilkosság háttere valószínűleg soha nem fog kiderülni. Sokkal aggasztóbb viszont, ahogy a kormány most ezeket a tíz évig titokban tartott felvételeket Gülen híveinek letartóztatására akarja felhasználni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport