Brüsszel az erős: Az EU-s hadsereg parancsnoksága is oda kerülhet

2016.09.18. 15:35

Az Európai Uniós főváros Brüsszel tovább erősödhet, ha a frissiben jóváhagyott terveknek megfelelően valóban feláll a közös EU-hadsereg. Annak a parancsnoksága ugyanis szintén Brüsszelbe kerülhet. Erről a FAZ vasárnapi kiadásában nyilatkozott a német védelmi minisztérium szóvivője, azt állítva, hogy az EU két legnagyobb hatalma, Németország és Franciaország egyaránt ezt a megoldást támogatja.

Az Európai Biztonság- és Védelmi Politika (CSDP) irányítóközpontjának a politikai intézményekhez megfelelő közelségben kell lennie

szól a nyilatkozat.

A közös európai hadsereg felállításának tervei a Brexit-népszavazás óta kézzelfoghatóbbá váltak. A javaslatot olyan, egyébként alapvető EU-s kérdés kapcsán szemben álló vezetők is támogatják, mint Juncker és Orbán. Ursula von der Leyen német védelmi miniszter és francia kollégája, Jean-Yves Le Drian nemrég közös javaslatban vázolták európai társaiknak a közös hadsereg felállítására és struktúrájára vonatkozó elképzeléseiket. Az EU-s hadügyminiszterek szeptember 27-28-án Pozsonyban tárgyalnak majd a kérdésről.