A brit képviselőnő gyilkosa hallgat

2016.10.04. 14:14
Sem bűnösnek, sem ártatlannak nem vallotta magát keddi bírósági meghallgatásán az az angol férfi, akit a brit parlament egyik képviselőjének meggyilkolásával vádolnak. A bíró végül az ilyen esetekben szokásos eljárás alapján azt rögzítette, hogy az 52 éves Thomas Mair ártatlannak vallotta magát; ez a végzés az eljárás későbbi szakaszában kizárja bármiféle vádalku lehetőségét.

Mair júniusban három lövéssel és több késszúrással meggyilkolta az ellenzéki Munkáspárt 41 éves alsóházi képviselőnőjét, Jo Coxot, aki éppen választókerületi fogadóórájáról jött ki Leeds egyik elővárosa, Birstall könyvtárából, írja az MTI.

Thomas Mair ellen gyilkosság, súlyos testi sértés és tűzfegyver engedély nélküli birtoklása címén emeltek vádat, és kedden, a hírhedt londoni Belmarsh börtönből videokapcsolaton kellett volna válaszolnia a londoni központi büntetőbíróság tanácsvezető bírójának kérdéseire.

Ez volt az érdemi eljárás első mozzanata, Mair azonban végig egy szót sem szólt, így a bírónak arra a kérdésére sem válaszolt, hogy bűnösnek vagy ártatlannak vallja-e magát. A bíró ezután elrendelte, hogy Mair nevében az eljáró tanács a „nem bűnös” vallomást rögzítse.

Az angol–walesi igazságszolgáltatás eljárásrendje lehetővé teszi a vádalku korlátozott mértékű alkalmazását, de a vádlott hallgatása, és az, hogy a bíró ennek nyomán a „nem bűnös” vallomást rögzítette, ezt a lehetőséget is kizárja a továbbiakban.

A várhatóan négyhetes tárgyalás kezdetét a bíró november 14-ére tűzte ki.

Mair már néhány nappal a gyilkosság előtt megjelent a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága előtt, amelynek feladat az volt, hogy eldöntse az eljárás további menetét.

Amikor a magisztrátusi testület bírája a nevét kérdezte, azt kiáltotta, hogy halál az árulókra, szabadságot Nagy-Britanniának. A magisztrátusi bíróság ezután elrendelte Mair őrizetben tartását, és az ügyet a londoni központi büntetőbíróság – utcája után közkeletűvé vált nevén az Old Bailey – elé utalta.

A gyilkosság indítéka hivatalosan továbbra sem ismert, de a bűncselekmény nem sokkal a brit EU-tagságról június 23-án rendezett népszavazás előtt történt. Jo Cox az EU-tagságot pártoló kampánycsoport egyik legaktívabb tagja volt, emellett kampányolt a szíriai menekültek befogadásáért is.

Szemtanúk beszámolói szerint Mair a „Britain first” – Nagy-Britannia az első – szavakat kiabálta, amikor rátámadt Jo Coxra.

Britain First néven létezik Nagy-Britanniában egy radikálisan EU-ellenes, bevándorlásellenes és muszlimellenes csoport, amely azonban a gyilkosság után azonnal közölte, hogy soha semmiféle kapcsolatban nem állt Thomas Mairrel, és éles hangú nyilatkozatban ítélte el Jo Cox meggyilkolását.

A BBC nem sokkal a gyilkosság után úgy értesült, hogy a nyomozók Mair lakásában náci jelképeket találtak. A legnagyobb példányszámú brit bulvárlap, a The Sun úgy tudja, hogy a vádlott 1999 óta kapcsolatban állt egy amerikai újnáci csoporttal, amely robbanószerkezetek és fegyverek készítéséhez, kezeléséhez szükséges útmutató kézikönyveket küldött neki.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport