Meghalt Michal Kováč

2016.10.05. 20:55

Meghalt Michal Kováč, az önálló Szlovákia első köztársasági elnöke,  írja  az Új Szó Online. A hírt a volt államfő családja is megerősítette.

Kováč pénteken került kórházba, először a kórház kardiológiai osztályára vitték, de az állapota hirtelen rosszabbodott, és mesterséges kómában tartották.

A 86 éves politikust a pozsonyi Szent Mihály Kórház intenzív osztályán ápolták, és mesterségesen lélegeztették. Az utolsó hírek szerint állapota javult.

Michal Kováč a pozsonyi közgazdasági egyetemen szerzett diplomát. A prágai tavasz után 1970-ben kizárták a kommunista pártból. Míg a szocialista évtizedekben bankokban dolgozott, az 1989-es rendszerváltás után politikai pályára lépett. 1989 és 1991 között csehszlovák pénzügyminiszter, 1992-ben a csehszlovák szövetségi gyűlés elnöke. Vladimír Mečiar oldalán aktívan részt vett Csehszlovákia szétválásról folytatott cseh-szlovák tárgyalásokon, és 1993 februárjában a parlament szlovák államfővé választotta.

Később éles konfliktusba került Mečiarral, Pozsonyból Bécsbe hurcolták a fiát, ami mögött sokan máig is a korabeli szlovák titkosszolgálatokat és hatalmi összeütközésüket látják.

Mandátuma 1998 márciusában járt le, a Mečiarral való konfliktusa miatt semmi esélye sem volt egy új mandátumra. Kováč távozása után a Vladimír Mečiar vezette kormány gyakorolta az elnöki funkciókat. Ebben a sokat vitatott időszakban kaptak kegyelmet Mečiartól mindazok, akik az ifjabb Kováč elrablásával kapcsolatban gyanúba keveredtek.

Utódját, Rudolf Schustert 1999-ben választották meg. Kováč 1998 óta a politikától visszavonultan él.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport