A pokol ennél csak jobb hely lehet

000 GU44H
2016.10.07. 08:33

Ebben a történetben nincs semmi új, idén már több mint háromezer ember halt meg a Földközi-tengeren, az olasz parti őrség pedig ötezer embert ment ki naponta, akik a nyugat-afrikai Nigériából, Guineából, Elefántcsontpartról és a kelet-afrikai Szudánból, Eritreából indulnak el Európába.

Arisz Messzinisz napokban készült képei viszont minden eddiginél sokkolóbb képet festenek a menekültútvonal tengeri borzalmairól.

A 39 éves görög fotós három éve dokumentálja a harcokat Líbiában, Szíriában, és a harcok nyomán alakuló menekültválságot a görög szigeteken és a Földközi-tengeren, de amit az elmúlt napokban átélt egy civil szervezet mentőhajójának fedélzetén, arról még ő is ledöbbenve mesélt a New York Timesnak.

Mindent láttam már. Rengeteg halált, de ehhez foghatót soha. Nem tudok ezek utáni hinni benne, hogy civilizált világban élünk.

A spanyol Proactiva Open Arms csoport Astral nevű mentőhajóján töltött néhány napot, amivel a Líbia felől érkező menekülteket mentik ki a vízből. Az elmúlt hetek viharosabb időjárása után most napos az idő a tengeren, ilyenkor ugrásszerűen megnő a csónakok száma. A héten 11 ezer embert mentettek ki a vízből, akik gumicsónakokon és motor nélküli fahajókon hánykolódtak. Az embercsempészek Líbiában ellenőrzés nélkül teszik vízre ezeket a hajókat, és nem sokat törődnek vele, hogy a fedélzetre zsúfoltak túlélik-e egyáltalán az utat, amíg rájuk nem talál egy mentőhajó.

Az Astral olyan ladikot is talált a vízen, amin ezer ember nyomorgott, miközben a hajót ránézésre 200 főre tervezték. Ahogy a közelükbe értek, a kétségbeesett emberek azonnal a vízbe ugrottak róla, hogy hamarabb jussanak segítséghez. Egy 150 fővel megpakolt csónak aljában 29 halottat (10 férfit és 19 nőt) találtak, akik valószínűleg egyszerűen megfulladtak a zsúfoltságban. Az egymásra dobált holttesteken tapostak a túlélők, amikor átszálltak az Astral fedélzetére.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport