Nagyon durva földrengés volt Új-Zélandon, több milliárd dollár a kár

000 I21JO
2016.11.13. 13:11 Módosítva: 2016.11.13. 14:03

7,8-as erősségű földrengés rázta meg Új-Zéland déli részét közölte az amerikai Földtani Intézet honlapja, a földrengésben legalább ketten meghaltak. John Key miniszterelnök szerint nincs okuk feltételezni, hogy emelkedne a halottak száma de nem is zárják ki teljesen. A halálesetekről egyelőre nem közöltek közelebbi információt. 

Az erős földrengés Christchurch városától 95 kilométerre volt a legerősebb, és leginkább az ország déli szigetét érintette. Öt évvel ezelőtt már volt egy hasonló földrengés a környéken, amiben 185-en meghaltak.

58284ee2c461882f2e8b458c
Fotó: USGS

Új-Zéland a Tűzgyűrű nevű törésvonalon fekszik, ahol gyakoriak a vulkánkitörések és az erős tektonikus mozgások.

Szeptemberben egy hasonlóan erős, a Richter-skálán 7,1-es rengés volt 169 kilométerre Gisborne-tól az északi szigeten, ami után félő volt, hogy cunami is sújtja majd az országot.

Áder Jánost is evakuálták

Az Új-Zélandon tartózkodó Áder János köztársasági elnök és az őt kísérő delegáció tagjai jól vannak, az ijedtségen kívül nem történt baj - mondta Altorjai Anita, az államfő sajtófőnöke az országban történt földrengést követően az MTI-nek.

Az elnök helyi idő szerint szombaton érkezett Új-Zéland fővárosába, Wellingtonba. A magyar delegáció most egy wellingtoni szállodában tartózkodik. Éjfél után néhány perccel érezték az erős földrengést, előbb gyengén, majd egyre erősebben mozogtak a falak, tárgyak estek le a polcokról, csörömpöltek a poharak.

Abiztonsági protokoll szerint a szállodai szobákból egy első emeleti biztonságos, evakuációs helyiségbe kellett átmenniük. Az első rezgést követően több mint egy tucat gyengébb és erősebb utórezgést éreztek, ezek még most is tartanak.

A sajtófőnök kiemelte, hogy Új-Zélandon gyakoriak a földrengések, fel vannak rá készülve, jól szervezett rendszer szerint menekítik ki ilyenkor az embereket az épületekből. Altorjai Anita közölte, hogy a köztársasági elnök programja egyelőre nem változik. 

A Breaking News információi szerint Új-Zéland védelmi minisztere azt mondta, hogy nem kell félni cunamitól a mostani földrengés után, de azóta polgári védelem figyelmeztetett, hogy a déli szigeten nagyobb hullámokra kell számítani, amiknek a mérete megnőhet a következő órákban. Délután 2 és fél méteres hullámokat észleltek, ami a helyi meteorológiai szolgálat szerint a legnagyobb, amit az elmúlt 38 évben megfigyeltek. 

Az országban komoly evakuáció kezdődött, különösen az alacsony partszakaszokon élőknek kell sürgősen elhagyni a környéket. A polgári védelem figyelmeztetett, hogy a Chatham-szigetek lakossága sürgősen meneküljön magasabb pontokra, de a fővárosban is arra figyelmeztetnek, hogy mindenki hagyja el a tengerparti részeket.

A BBC értesülései szerint az első nagyobb hullám már el is érte a déli sziget észak-keleti részét, és arra figyelmeztetnek a szakértők, hogy jó ideig ez még ez folytatódni fog. Egy Kaikouránál mért hullám elérte a két és fél métert, de a polgári védelem szerint ez öt méter is lehet később.

Egy Wellingtonban lakó ismerősöm arról beszélt, hogy a fővárosban is nagyon érezni lehetett a földrengést

30 fokban lengtek ki a falak, minden ajtó kinyílt, és minden tárgy lezuhant, de legalább az üveg rum és tequila pont megúszta.

Elmondása szerint a földrengés után fél órával még mindig érezni kisebb rengéseket.

7,4-es földrengés Új-Zélandon

Arról egyelőre nem érkezetek információk, hogy mekkora kár keletkezett az országban, és hogy vannak-e sérültek.

Egy erős utórengés is volt

Több órával a földrengés után erős utórengés rázta meg hétfőn Új-Zéland Déli-szigetét. Újabb áldozatokról nem érkezett jelentés.

Az Egyesült Államok Földtani Megfigyelő Intézetének mérése szerint 6,2-es erősségű hétfői utórengés epicentruma Christchurchtől mintegy 120 kilométerre északkeletre, tíz kilométeres mélységben volt. Az újabb földmozgás helyi idő szerint déltájban következett be.

John Key új-zélandi miniszterelnök közölte a közszolgálati rádióban, hogy az első rengés okozta anyagi kár értéke elérheti a "több milliárd dollárt" (egy új-zélandi dollár mintegy 200 forint). Key "óriási károkról", ijesztő földcsuszamlásokról, több hónapig tartó helyreállítási munkáról beszélt miután helikopterről megtekintette a földrengések által leginkább sújtott területeket.

A katasztrófavédelem Kaikoura térségére vonatkozóan rendkívüli állapotot hirdetett ki. A városban mintegy ezer turista tartózkodik, és csak légi úton tudják őket elvinni onnan.

(Borítókép: Marty Melville / AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport