Merkel bejelentette, hogy indul a választáson

2016.11.20. 20:37

Angela Merkel német kancellár ismét pályázik a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségére, és pártja kancellárjelöltjeként kíván indulni a 2017 őszi parlamenti választáson - ezt a politikus hivatalosan is bejelentette vasárnap este Berlinben.

A CDU vezető testületeinek tanácskozása után tartott tájékoztatóján Angela Merkel kiemelte, hogy sokáig mérlegelte a döntést. Mint mondta,  szeretné tovább szolgálni hazáját és pártját, akkor is, ha a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást felvezető kampány nagyon nehéz és nagyon másmilyen lesz, mint az eddigiek. Kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a 2021-ig tartó törvényhozási ciklus végéig vállalná a német kormány vezetését. 

A CDU a december 6-án kezdődő kétnapos esseni kongresszusán tart tisztújítást.

Egy új felmérés szerint a 62 éves politikust leginkább a pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szavazói, valamint a nők látnák szívesen újabb négy évre a kancellári tisztségben.

A meccs azonban koránt sincs lejátszva, a közelmúlt tartományi választásain kiderült, hogy tömegek pártoltak el Merkel pártjától. Berlinben a CDU történetének legrosszabb eredményét érte el, támogatottsága közel 6 százalékkal csökkent. A pártnak sorozatban ez volt a negyedik komoly fiaskója Baden-Württemberg, Rajna-vidék és Mecklenburg-Vorpommern után.

A tartományi választások nagy nyertese a bevándorlásellenes, szélsőjobbos Afd, amely hagyományosan baloldali Berlinben is két számjegyű eredményt (14,2 százalék) ért el. (Persze így is csak az ötödik legerősebb párt az önálló államként működő Berlinben.)

A 2013-ban alapított, de 2015 második felétől aktív párt a tartományi választásokon sorra kétszemjegyű eredményeket produkál, Szász-Anhaltban és a mecklenburg-elő-pomerániaiválasztásokon 20 százalék fölötti eredményükkel a második legerősebb párttá váltak. Berlin a 10. tartományi parlament, ahova az új párt bejutott. Az Afd 2017-ben minden bizonnyal bejut a Bundestagba is.

Ahogy azonban elemzésünkből is kitűnik, Németország jobbra tolódására továbbra sincs nagy esély, és a veszteségek ellenére Merkel pozíciója is erős.