Nyolc halott a lengyel bányatragédiában, Orbán is részvétet nyilvánított

2016-11-30T092254Z 343525366 RC1521C05D10 RTRMADP 3 POLAND-MINER
2016.11.30. 06:41

Összesen nyolc áldozatot követelt a lengyelországi bányaomlás - közölte szerda este az alsó-sziléziai Rudna rézbánya igazgatója, miután a mentők megtalálták az utolsó még keresett három bányász holttestét, írja az MTI.

Pawel Markowski szerda késő este a lengyel közszolgálati televíziónak elmondta: a három bányász holtteste egymás mellett feküdt egy bányafolyosóban. Mint elmondta, a keddi összeomlás a legnagyobb tragédiát okozta az állami tulajdonú KGHM bányatársaság 55 működése során.

Harminc bányász volt a tárnában

A KGHM Polska Miedz rézbányájánál kedd este történt földmozgás 1100 méter mélységben okozott omlást. A tárnában ekkor 30 bányász dolgozott, közülük szerdára virradóra tizenötöt kimentettek.

A tárna mélyén szerdára virradóra egy bányász holttestére bukkantak, egy vájár pedig a kórházban halt bele sérüléseibe. Szerdán délelőtt további két holttest került elő - közölte a TVP Info közszolgálati hírtelevízióval Markowski, majd este az ötödik áldozat megtalálását jelentette be.  

A 45 fős mentőcsapat további omlásokat elkerülendő, nehéz munkagépek alkalmazása nélkül, kézi munkaeszközökkel dolgozott. A mentési munkálatokat megnehezítette, hogy a járatok egyes részeit eltorlaszolták a lehullott szikladarabok. 

Jelenleg öt kimentett bányászt ápolnak kórházban, állapotuk stabil.

Orbán Viktor is részvétet nyilvánított

A tragédia helyszínét szerdán felkereste Beata Szydlo lengyel kormányfő, aki segítséget ajánlott az áldozatok családjainak. Andrzej Duda államfő részvétét nyilvánította a hozzátartozóknak. A meghalt bányászok emléke előtt szerda reggel a szejm is tisztelgett. A KGHM négynapos gyászt hirdetett meg vállalataiban. A cég azt közölte szerda reggel, hogy a 3,4 fokozatú rengés okozta omlásban rendkívül nagy károk keletkeztek. A földmozgás fészke másfél kilométeres mélységben volt.

A lengyel televíziónak nyilatkozó szakértők szerint a KGHM alsó-sziléziai bányáinak térségében évente mintegy 19 ezer mélységi és közel 60, földfelszínen is érezhető rengés következik be a kitermelés természetes velejárójaként. Ezek egy része előre kiszámítható, a keddi földmozgás azonban nem ilyen volt. A bányaomlás pontos körülményeit az állami bányafelügyelő hivatal (WUG) által felállított bizottság fogja vizsgálni. A világ kilencedik legjelentősebb rézkitermelőjének számító KGHM-nek a Polkowice község térségében nyitott Rudna rézbányája a legnagyobb Európában, évente mintegy 12 millió tonna rézércet termelnek ott ki.

Orbán Viktor "a magyarok és saját nevében" együttérzését fejezte ki Beata Szydlo lengyel kormányfőnek még szerda reggel. Azt írta, "mély megrendüléssel értesült a történtekről, és bízik abban, hogy a következő órákban sikerül épségben felszínre hozni a katasztrófa során eltűnt embereket, és ehhez Magyarország kész minden segítséget megadni".

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport