Ötször ennyien is meghalhattak volna, ha valaki nem rántja félre a kormányt

2016.12.22. 13:59 Módosítva: 2016.12.23. 11:48

A berlini karácsonyi vásárba hajtó kamion szerencsére nem tudott végigmenni a teljes bódésoron. Ha ez sikerült volna neki, a berlini terrortámadás halálos áldozatainak száma a többszöröse is lehetett volna.

A Nyugat-Berlin központjának számító Vilmos császár emléktemplom (Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche) körüli sétálóutcán minden évben egész bódévárost építenek fel. Ahogy képünkön is látszik, a tunéziai terrorista által hatalmába kerített kamion a Budapester Strasse felől kanyarodott be a bódék közé.   

A kamion mintegy 60-80 méteren át gázolt át embereken és a fabódékon, majd egy hirtelen kormánymozdulattal balra kanyarodott, átgázolt egy standon, majd a mögötte lévő kerítésen, és ismét kihajtott az úttestre. Tizenegy  embert gázolt halálra és 48 embert sebesített meg, közülük 14-et nagyon súlyosan. Belegondolni is szörnyű, mi lett volna ha nyílegyenesen végighajt a karácsonyi vásár területén. 

Azt egyelőre nem tudjuk biztosan, miért kanyarodott el a jármű. Még azt sem tudni egyértelműen, ki vezette a kamiont. Egyre több jel utal arra, hogy a nemzetközi körözés alatt álló, tunéziai Anis Amri ült a kormánynál. Ujjlenyomatát megtalálták a kamion fülkéjében és a kormányon is. Feltehetően a támadás közben még életben volt és mellette ült Lukasz Urban, a kamion lengyel sofőrje, akitől a terrorista elrabolta a járművet. Innentől két eset lehetséges:

  1. A merénylő tapasztalatlan volt, nem értett a kamion vezetéséhez, vagy pánikba esett és félrerántotta a kormányt.
  2. A Bild írt arról, hogy a lengyel sofőrje harcba szállhatott a merénylővel. Elképzelhető, hogy Lukasz Urban még a terrortámadás közben is próbálta megakadályozni a tömeggyilkosságot, és ő rántotta félre a kormányt. A lap a kamionsofőr boncolási jegyzőkönyve alapján azt írta: a terrorista késsel többször megszúrta őt a vezetőfülkében, majd amikor megállt a teherautó, fejbe lőtte és elfutott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport