Majdnem megúszta a titkát őrző mintaanyuka gyilkosa

paige
2016.12.30. 17:30
Egy döntésképtelen esküdtszékkel patthelyzetbe fulladt tárgyalássorozat után, második nekifutásra megszületett a héten az ítélet a Colorado államot majdnem tíz éve izgalomban tartó bűnügyben: Paige Birgfeld ügyében. A szép, fiatal, három gyerekes anyának 2007 nyarán veszett nyoma, földi maradványai csak öt évvel később kerültek elő. A nyomozás nemcsak a lehetséges tettesekről hozott újdonságot, hanem róla magáról is olyasmit tárt fel, ami megdöbbentette a hozzátartozóit: titokban eszkortként teremtette elő a pénzt a gondtalannak látszó kertvárosi életre. Gyanúba keveredtek a volt férjei is, de végül számos kliensének egyikére bizonyították rá a gyilkosságot.

Felbolydult a Colorado állambeli bányászváros, Grand Junction 2007 júniusának utolsó napjaiban, amikor egyik legnépszerűbb polgára, Paige Birgfeld egy éjjel nem ment haza a három gyerekéhez. A 34 éves, mosolygós, karcsú, szőke nő igazi mintaanya volt, aki a város egyik szép környékén, szép házban nevelte a gyerekeit, egymaga, foci-és táncedzésekre fuvarozta őket, prominens tagja volt a maga alapította helyi mamiklubnak, miközben konyhai holmikkal ügynökösködött és saját készítésű babahordozóit árulta.

A Grand Junction-i rendőrök, családtagok, barátok és önkéntesek sok tízezer hektárnyi területet fésültek át a helyenként kietlen, sziklás coloradói tájon, de nem akadtak a nyomára. Pár nappal később viszont előkerült a kocsija, pontosabban ami maradt belőle: a piros Ford Focus lángokban állt, amikor rátaláltak egy parkolóban, mindössze néhány kilométerre Paige Birgfeld otthonától. Kicsivel később a városon kívül, az 50-es út mentén szétszórva felfedezték az eltűnt nő személyes tárgyait: névjegykártyákat, videókölcsönző tagságit, üres csekkeket, egy aranyszínű magassarkút.

Magától sosem ment volna el

A család szinte rögtön biztos volt benne, hogy tragédia történt. Elképzelhetetlennek tartották, hogy Paige szabad akaratából elhagyná a gyerekeit.

Ha a lányom eltörte volna mindkét lábát, a könyökén kúszott volna, hogy eljusson a gyerekeihez

– mondta az apja.

Bizonyosságot azonban a lánya sorsáról még évekig nem szerezhetett. 2012-ig kellett várnia arra, hogy előkerüljenek Paige Birgfeld földi maradványai: egy túrázó akadt rájuk egy kiszáradt patakmederben, úgy másfél órányira a várostól. A fogai alapján azonosították. Az orvosszakértők ennyi idő elteltével a halál módját már nem tudták megállapítani. Az gyanítható, hogy a nőt megkötözték, a koponya körül ugyanis találtak némi szürke ragasztószalag-maradványt. Az arccsontja pedig törött volt, amiből arra következtettek, hogy ütéseket szenvedhetett el.

Nem akupunktúra volt

A holttesténél sokkal hamarabb bukkantak a nyomozók rá Paige Birgfeld titkára. Családja és barátai elől gondosan rejtve volt egy másik élete is. Nem az edényekből, nem is a babahordozókból tudta fenntartani egyedülálló anyukaként az életszínvonalat, amit a gyerekek megszoktak. Eszkortszolgáltatásokat kínált.

Carrie művésznéven hirdette magát a naughtynightlife.com oldalon, ahol kifejezetten az igényesebb, válogatósabb férfiakat próbálta megcélozni, vetkőzésre, táncra, erotikus masszázsra ajánlkozott. Motelbe, lakásba is hajlandó volt menni, de fenntartott egy saját bérelt helyiséget is erre a munkára. A bérbeadónak azt mondta: akupunktúrát végez. Volt, hogy egy este 4 férfit is láttak megfordulni itt.

Amikor ez kiderült, nemcsak a családtagok lepődtek meg. Volt a nyomozók között, aki bár 20 éve volt a pályán, még sohasem találkozott senkivel, aki a Birgfeldéhez hasonló társadalmi háttérrel vágott volna bele az eszkortozásba. A családtagoknak nem volt könnyű feldolgozniuk, amit megtudtak, de az elfogadást megkönnyítette, hogy szerintük egyetlen dolog vezérelte Paige-t: a gyerekei.

Valaha vagyonos apjuk, a második férj, akivel 2006-ban váltak el, csődbe ment, és csak havi 500 dollár (nagyjából 147 ezer forint) tartásdíjat fizetett, miközben a házat hatalmas jelzálog terhelte, ami önmagában havi 6000 dolláros (kb. 1,76 millió forint) kiadást jelentett. „Ez nem változtatja meg, amit gondolok róla. Bármit megadnék, hogy újra lássam és megölelhessen” – mondta a testvére, Craig Birgfeld.

A mama nem ment haza a piknik után

A kevesek egyike, aki tudott Paige titkos életéről, az első férje, egykori gimis szerelme, Ron Beigler volt. A halála előtti hónapokban ők ketten újra közel kerültek egymáshoz, randizgattak. Beigler kérte, hogy hagyjon fel az eszkortozással, mert féltette. Állítása szerint Paige meg is ígérte neki, hogy ha szeretné, így lesz. Az eltűnés napjának délutánját is együtt töltötték: piknikeztek. A piknikkosarat megtalálták később a kiégett autó csomagtartójában.

Beiglernek tűnt fel, hogy valami nincs rendben. A következő nap hiába hívta telefonon a volt feleségét, rögtön a hangposta kapcsolt be, ami rosszat sejtetett, mert Paige a gyerekei miatt sohasem kapcsolta ki vagy hagyta lemerülni a telefonját. Végül az otthoni telefonnal próbálkozott, amit a 8 éves kislány vett fel, és elmondta, hogy a mama előző este nem jött haza. Beigler ekkor riasztotta a rendőröket.

A volt férj túl messze volt

Ennek köszönhette, hogy a rendőrök eleinte őt is potenciális gyanúsítottként kezelték, de hamar tisztázta magát. Ugyanígy gyanúba keveredett - főleg Paige barátainak a szemében - a másik exférj, Rob Dixon is. Amíg házasok voltak, a nő kétszer is kihívta a rendőröket Dixonra családon belüli erőszak miatt. Első alkalommal nem történt semmi, de másodjára, 2005 októberében letartóztatták a férjet, ám végül egy agressziókezelési tanfolyammal megúszta az ügyet. Csakhogy amikor Paige meghalt, Rob Dixon több mint 3 ezer kilométernyire, Philadelphiában volt.

Amint a rendőrök tudomást szereztek a titkos eszkortbizniszről, a figyelmük Paige Birgfeld klienseire terelődött. A nőnek nem volt olyan notesze, amiben összegyűjtötte volna a telefonszámaikat, de a mobiltelefonja a híváselőzményekkel és a hangpostaüzenetekkel előkerült, és a kiégett kocsiban volt a határidőnaplója is. Igaz, abból valaki az utolsó négy napot kitépte.

Az egyik kliensre, egy bizonyos Lester Jonesra a nyomozók szinte azonnal rászálltak. Az akkor 56 éves, nős autószerelő elítélt bűnöző volt, aki egyszer egy 400 dolláros (kb 117 ezer forint) erotikus masszázst vett Paige Birgfeldtől, és ő volt az egyik utolsó ember, akivel telefonon beszélt. Jones korábban azért ült 3 évet börtönben, mert zaklatta, megtámadta és megpróbálta elrabolni a volt feleségét, akit azzal fenyegetett, hogy elviszi egy elhagyatott helyre, és megöli.

Gyanús tárgyak a műhelyből

Birgfeld eltűnése  után nem sokkal a rendőrök egyszer 8 teljes órán át vallatták a férfit, de ő végig tagadott. 2014-re gyűlt csak össze annyi bizonyíték ellene, hogy le tudták tartóztatni. Birgfeld kocsija nem volt messze a műhelytől, ahol Jones dolgozott, és a kihűlt nyom után küldött szagkereső kutyák egyenesen itt kötöttek ki. A műhelyben találtak egy olyan konyhai mérleget, mint amilyeneket Birgfeld árult, egy benzineskannát, egy fekete melltartót, óvszert, viagrát, különféle prostituáltak telefonszámat és egy parókát. A kukából előkerült annak az eldobható telefonnak a csomagolása, amelyen Jones Birgfeldet hívta. A férfi tagadni próbálta, hogy ez a telefon az övé lett volna, de a bolt kamerája felvette őt, amikor megvásárolta.

A 2014-es letartóztatás egyik közvetlen előzménye egy bizarr telefonbeszélgetés volt Jones és a helyi seriff között. A seriff részéről csak egy rutinhívásról volt szó, arról kezdett beszélni, hogy átadásra kész a Jones-tól korábban átkutatásra lefoglalt két autó. Jones viszont - talán mert félrehallott valamit - így reagált: "azt kérdi, hol temettem el a holttestet".

Reménykedhetett, hogy megmentik

Jonest először 2016 júliusában állították bíróság elé. Tanúskodtak a megtört családtagok éppúgy, mint prostituáltak, volt szeretők és kliensek. A The Daily Beast szerint például Paige ma már 18 éves lánya, Jess a bíróságon az ő energikus anyukájáról mesélt, aki mindig nagy felhajtást csinált a karácsonyokból, hatalmas fákat szerzett, és az egyik évben egy kiskutyával állított haza. Fájdalmas, furcsa pillanatokból is volt bőven, mint amikor az ügyész felmutatta Paige apjának a lánya egyik fekete melltartóját, ő pedig kijelentette, hogy fogalma sem volt a lányának ezekről az ügyeiről.

lester-jones-mug



A vád szerint a gyilkos valószínűleg a csomagtartóba zárta áldozatát, mielőtt egy elhagyatott helyen végzett vele. Azt gondolják, a szanaszét szórt személyes holmikat Paige maga dobálta ki menet közben, remélve, hogy azok majd a nyomára vezetik a rendőröket.

A védelem taktikája az volt, hogy megpróbálta a gyanút az áldozat más klienseire terelni. Volt köztük például egy férfi, aki összesen 14 ezer dollárt (4,1 millió forintot) fizetett Paige Birgfeldnek szexuális szolgáltatásokért. Aztán volt egy kétkezi munkás, akinek találkája volt vele az eltűnése estéjén, és hangposta-üzenetet is hagyott a telefonján.

Akadt más félelmetes kliens is

De a védelem verziója szerint a leggyanúsabb alak egy bizonyos George Corraluzzo volt, egy 30 éves kokainfüggő, aki olyannyira Birgfeld megszállottja volt, hogy 20-szor hívta telefonon az eltűnése estéjén, két nappal később pedig sietősen távozott a városból. Corraluzzót azonban nem tudta személyesen meghallgatni a bíróság, mert 2011-ben meghalt. Csak az anyja mondta róla, hogy jó fiú volt.

A vád egyik fontos tanúja Lester Jones volt felesége volt. Az asszonyon jól látszott, hogy még mindig retteg a volt férjétől. Remegett a keze, amikor az ujjával rá kellett mutatnia.

Az első kör szeptemberben eredménytelenül zárult, mert az esküdtszékben patthelyzet alakult ki. A 12 emberből 3 úgy érezte: túl sok a kétely, nem mondhatja ki bűnösnek Jones-t, mert egyszerűen nincs elég kézzelfogható bizonyíték ellene. Nem volt sem ujjlenyomat, se DNS-egyezés, se haj-, se szövetmaradvány, ami őt a gyilkossághoz kapcsolta volta.

A második tárgyalássorozatnak november vége felé futott neki a bíróság, és ekkor már született ítélet. Az ügyész, Dan Rubinstein a The Daily Beastnek nyilatkozva azzal magyarázta a sikert másodjára, hogy ezúttal jobban elmagyarázta a mobiltelefonos cellainformációk jelentőségét, és meggyőzőbben sikerült szétbombáznia a védelem által felépített várat, bebizonyítania a védelem által gyanúba kevert többi kliensről, hogy ők nem lehettek, és kizárásos alapon is egyedül Jones marad. Corraluzzónak például elég jó alibije volt az eltűnés estéjére, amikor pedig a kocsit felgyújtották, éppen New Jerseyben volt.

Ez a második esküdtszék három napi tanakodás után megállapította Jones bűnösségét, Brian Flynn bíró pedig tényleges életfogytiglanra ítélte a ma 65 éves férfit. Paige Birgfeld családtagjai és barátai sírtak és ölelkeztek a hír hallatán.

A cikk elsősorban a The Daily Beast, a Denver Post és a CBS anyagainak, valamint a Disappeared című dokumentumműsornak a felhasználásával készült.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport