Auguszta
5 °C
22 °C

Észak-Koreának már tíz atombombához elegendő plutóniumja lehet

2017.01.11. 13:15 Módosítva: 2017-01-11 20:56:30

 Észak-Koreának már 50 kilogramm, fegyver minőségű plutóniumja lehet, ami tíz atombomba előállításához elegendő a Phenjan rendelkezésére álló technológia alkalmazásával, írja az MTI a dél-koreai védelmi minisztérium szerdán nyilvánosságra hozott legfrissebb jelentéséről szóló sajtóközlemény alapján.

Sok szakértő azt állítja, hogy Észak-Korea, amely tavaly két kísérleti atomrobbantást és több tucatnyi rakétakísérletet hajtott végre, idén nagyon sok erőfeszítést fog tenni az atomfegyverek fejlesztéséhez, amelyekkel az a célja, hogy az atomrakétái elérjék az Amerikai Egyesült Államokat. A szakértők különbözőképpen ítélik meg, hogy mennyire előrehaladottak az észak-koreai tudományos programok, de azt mind elismerik, hogy az ország nagy haladást ért el Kim Dzsong Un vezetése alatt.

A dél-koreai védelmi minisztérium 1967 óta kétévente adja ki Fehér Könyvét, amelyben elemzi az észak-koreai haderőt, a Koreai-félsziget biztonsági helyzetét, és indokolja saját lépéseit. A most kiadott könyv szerint Északnak "jelentős" kapacitása van olyan fegyverek gyártására, amelyekben dúsított uránt töltenek. Phenjan azáltal tudta felgyorsítani plutóniumgyártását, hogy újraindította a jongbjoni atomreaktorát, amelyet 2007-ben zárt be az atomprogramja leszereléséről szóló nemzetközi tárgyalások eredményeképpen. Kim Dzsong Un január 1-jén azt állította: országa közel áll ahhoz, hogy újabb ballisztikus rakétát lőjön ki. A KCNA állami hírügynökség pedig vasárnap azt jelentette: az ország bármikor készen áll arra, hogy újabb kísérletet hajtson végre interkontinentális ballisztikus rakétával.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!