Piroska
-10 °C
1 °C

Trump szerint semmi köze sincs Oroszországhoz

2017.01.11. 16:31

Donald Trump a Twitteren több posztban is kifakadt, és tagadta azokat az állításokat, amik a BuzzFeeden közzétett, megerősítetlen jelentésben szerepelnek. A 35 oldalas szöveg egyik fő állítása, hogy Trump kampánycsapata kapcsolatban állhatott az oroszokkal, akiknek kompromittáló felvételei is vannak a leendő amerikai elnökről.

A CNN arról számolt be, hogy Trump és Obama is kapott pénteken egy kétoldalas kivonatot az állítólag egy volt brit hírszerző által készített dokumentumból, de Trump stábja ezt később tagadta. Trump-párti fórumozók pedig utólag azt állítják, hogy ők vertek át mindenkit, de erre sincs igazán perdöntő bizonyíték. Itt olvashat bővebben az egész ügy hátteréről, itt pedig magában a dokumentumban szereplő állításokat szedtük össze.

Trump eredetileg kamunak és totális politikai boszorkányüldözésnek nevezte a dokumentumot, de aztán helyi idő szerint szerda reggel jobban belelendült, és negyedóránként rakott ki egy-egy indulatos posztot. „Oroszország soha nem próbált megzsarolni. SEMMI KÖZÖM OROSZORSZÁGHOZ - SE ÜZLETEK, SE KÖLCSÖNÖK, SE SEMMI!" – szólt az egyik tweetje.

Szerinte ellenfelei csak próbálják kisebbíteni a győzelmét, a titkos szolgálatoknak pedig nem szabadott volna hagyniuk, hogy kamu hírek nyilvánosságra kerüljenek. „Hol élünk, a náci Németországban?" – tette fel a kérdést.

Idézte az oroszokat is, akik szerint az egész jelentés kitalációkon alapul, és teljes nonszensz. „A Kreml nem foglalkozik kompromittáló anyagok gyűjtésével" – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, aki szerint az egész ponyvaregény.

Trump egyelőre csak a Twitteren reagált, de magyar idő szerint délután öttől megtartja megválasztása óta első, már korábban bejelentett sajtótájékoztatóját is, amin ez az ügy is előkerülhet.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.