Megerősített amerikai védelmet kap Észtország és Litvánia

2017.01.17. 18:32

Lettországot követően Észtország és Litvánia is kétoldalú megállapodást kötött az Egyesült Államokkal a védelmi együttműködésről kedden.

Néhány nappal Donald Trump megválasztott amerikai elnök beiktatása előtt a két balti NATO-tagállam védelmi minisztere a tallinni, illetve a vilniusi amerikai nagykövetekkel írták alá a megállapodásokat. A múlt héten hasonló egyezmény született Lettország és az Egyesült Államok között.

Ez a három dokumentum az úgynevezett haderőstátus-szerződések (Status of Forces Agreement, SOFA) mellett képezi a jogi alapját annak, hogy amerikai csapatok állomásozhassanak a balti államokban.

A rigai kormány emellett kedden bejelentette, hogy jóváhagyta a Lettország és az Egyesült Államok közötti beszerzési megállapodást. Az egyezmény értelmében mindkét állam beszállítói kölcsönösen részt vehetnek a fegyverzet beszerzési pályázatokon - jelentette a LETA lett hírügynökség.

Trump választási kampánya során megkérdőjelezte az Egyesült Államok támogatását, amennyiben támadás érné a NATO-t, ezzel pedig komoly aggályokat keltett a három balti államban, amely 1991-ben vált függetlenné a Szovjetuniótól. Lettországot, Litvániát és Észtországot 2004-ben vették fel az észak-atlanti szövetségbe, jelenleg azonban a kelet-ukrajnai válság miatt biztonságukért aggódnak.