Blöffölt vagy komolyan gondolta ezeket az ígéreteket Trump?

GettyImages-498513790 master
2017.01.20. 13:03

Donald Trump sikerének egyik titka, hogy folyamatosan olyan dolgokat mondott és tett, amikkel nem lehetett nem foglalkozni. Melyik újság ne szerepeltette volna a címlapján, hogy a milliárdos üzletember falat építtetne Mexikó határára, megregulázná Kínát, kirugdosná a bevándorlókat, vagy a szart is kibombázná az Iszlám Államból?

A kérdés a beiktatás után az, hogy a felháborító, veszélyes, megvalósíthatatlan, vagy Amerika valós érdekeivel egyenesen ellentétes tervek közül melyeket akar megvalósítani az új elnök, és melyek azok, amelyeket szép lassan elfelejt. Fussa át velünk Donald Trump legfontosabb ígéreteit, és szavazzon, hogy melyik valósul meg ezek közül egy év múlva!

Nyomjon igent, ha ön szerint az adott terv egy év múlva megvalósul, vagy legalább komoly lépéseket tettek irányába. De legyen bátor, és szavazza le Trumpot, ha esélyét sem látja, hogy beváltja ígéretét, vagy néhány elterelő művelettel valódi megoldás nélkül tudja le azt.

Mexikói fal

Trump egyik legismertebb terve, hogy az illegális bevándorlás megállítására falat építene Mexikó határára. Az ígéret akkorát szólt a kampányban, hogy az elnökjelölt ahol csak lehetett, megemlítette a tervét. Sőt, odáig ment, hogy kormányzása első száz napjában megépíti a 3200 kilométeres falat. Vajon valóban nekikezd a gyakorlati hasznát tekintve kétséges, de látványos beruházásnak?

IgenNem

Mexikó fizeti a falat

A mexikói fal ötlete olyan ambiciózus, hogy a biztonság kedvéért két részre szedtük. Trump ugyanis azt is megígérte, hogy a határkerítés építése semmibe nem kerül majd az amerikai népnek. A becslése szerint 8-12 milliárd dollárba kerülő falat ugyanis Mexikó fizeti majd. Az ügy egyelőre ott tart, hogy Mexikó minden létező fórumon kijelentette, hogy nem fogja finanszírozni a beruházást. Trump ennek ellenére képes lesz fizetésre kényszeríteni a szegény déli országot?

IgenNem

A NATO gyengítése

Az egész nyugati világot megdöbbentette, amikor Trump megjegyezte, Amerika nem segítene azon NATO-tagoknak, amelyek nem fizetik be a költségvetésbe a szabályok szerint rájuk eső részt, azaz a GDP két százalékát. A kijelentés éppen az orosz nyomulás idején különösen kritikusnak hangzott. Ráadásul nem egyszeri elszólásról volt szó, Trump később lesajnálóan idejétmúltnak, meghaladottnak nevezte a szervezetet, azt az üzenetet küldve a világnak, hogy nem sokra tartja már a második világháború utáni világrendet fenntartó szervezetet. Az elnök a gyakorlatban is megkezdi a NATO eljelentéktelenítését?

IgenNem

Kína gazdasági megregulázása

Trump azzal kampányolt, hogy az Egyesült Államok gazdasági gondjaiért Kína tisztességtelen gazdasági működése a felelős. Kína ugyanis „csaló módon" alacsonyan tartja valutája, a jüan árfolyamát, hogy olcsóbban tudja eladni áruit Amerikában. Trump sérelmezte, hogy a kínai cégek tisztességtelen állami támogatással szereznek versenyelőnyt, ráadásul ellopják az amerikai szabadalmakat. Emiatt védővámot vetne ki a kínai termékekre. Sikerül új alapokra helyezni az amerikai-kínai gazdasági kapcsolatokat, vagy Kína túl nagy falat a valóságsókon edződött elnök számára?

IgenNem

Amerika erősödik

Trump még Habony Árpádi mértékben is bámulatos gazdasági fellendülést ígért. Nőni fog az amerikai cégek produktivitása, infrastrukturális beruházások teremtenek munkahelyeket, új hidak, utak, repülőterek épülnek, új erőműveket nyitnak. Trump víziójában Amerika az 50-60-as évek stílusában erősödik: beindul az acélipar, a szénbányászat, újra termelni kezdenek a kihalt autógyárak. A gazdasági növekedés pedig eléri az álomszerű 3,5 százalékot. Ha Ön szerint is vissza lehet hozni a második világháború utáni fellendülés évtizedeit, szavazzon bátran igennel, ha hisz a világ változásában, nyugodtan engedje meg magának a nemet.

IgenNem

Vége a környezetvédő érzékenykedésnek

Újra be kell indítani a szénerőműveket, ki kell lépni az ENSZ klímaváltozási programjából, hogy azt a pénzt amerikai környezeti beruházásokra fordítsák, hangoztatta kampányában Trump. Fel kell oldani a szénkitermelési tilalmat, ahogy minden környezetvédelmi aggodalmat félresöpörve rá kell kapcsolni a tengeri olaj- és gázkitermelésre is. Mivel nem is biztos, hogy létezik globális felmelegedés, teljesen feleslegesek a zöld korlátozások, amelyek csak hátráltatják az amerikai gazdasági növekedést. Vajon a szakemberek meg tudják győzni Trumpot, hogy a környezetvédelem nem csak hippi nyavalygás?

IgenNem

Az illegális bevándorlók kitoloncolása

Trump azt ígérte, hogy hivatalba lépésének első órájában kitoloncolja azokat az illegális bevándorlókat, akik már összeütközésbe kerültek a törvénnyel. Ha pedig országuk nem akarná befogadni az összesen kétmillió embert, akkor megszünteti a vízumkiadást feléjük. Trump leállítaná azokat a programokat, amelyek az illegálisan érkezettek gyerekeinek beilleszkedését, munkavállalását segítik, ezzel csökkentve a bűnözést, és növelve az adóbevételeket. Az elnök szerint így több munka jutna az amerikaiaknak, és biztonságosabb lenne az ország. Ön szerint egy éven belül elindulnak a menekültekkel megtömött repülők Ázsia és Közép-Amerika irányába?

IgenNem

Az Obamacare bezúzása

Amerika egyik legnagyobb problémája volt, hogy egy széles rétegnek, elegendő pénz híján nem volt hozzáférése a társadalombiztosítási rendszerhez. Hibákkal ugyan, de ezt a helyzetet számolta fel az Obamacare bevezetése, amelyet Trump már kormányzása legelején ki akar vezetni. Tervéről még a beiktatása előtti napokban is csak ennyit lehet tudni. A legfontosabb kérdést ugyanis, hogy mivel helyettesítené a milliókat egészségügyi ellátáshoz juttató rendszert, rendszeresen kikerülte. Amennyiben egy év múlva a Trumpcare fogja gyógyítani az amerikaiakat, kattintson az igenre.

IgenNem

A szart is kibombázzák az Iszlám Államból

A rendkívül bonyolult közel-keleti helyzet rendezésével kapcsolatban Trump annyit mondott, hogy a szart is kibombázzák majd az ISIS-ból. Ami derék vállalás, csak nem jelent megoldást sem Szíriában, sem Irakban, ahol még számos szélsőséges iszlamista szervezet, nép, felekezet és különböző rezsimek feszülnek egymásnak. Elfogadva a terv bornírtságát, szavazzon igennel, ha úgy látja, Trump hamarosan vadul bombázni kezdi az Iszlám Állam területeit.

IgenNem