Hatalmas földrengés volt Pápua Új-Guineánál

2017.01.22. 06:26 Módosítva: 2017.01.22. 10:13

Hatalmas, nyolcas erősségű földrengés volt vasárnap a Pápua Új-Guineához tartozó Bougainville szigeten, Pangunától 40 kilométerre nyugatra - írja az MTI az amerikai földtani intézet jelentése nyomán.

A rengés fészke 153,8 kilométer mélyen volt a föld alatt, Pápua Új-Guinea önálló tartományában lévő várostól 40 kilométerre történt. A földrengés okozta károkról, esetleges áldozatokról egyelőre nem érkezett hír. A csendes-óceáni cunamiriasztó központ szökőárra figyelmeztető riasztást adott ki, amit később lefújt. 

A Richter skála szerinti 8-as erejű földrengés nagyon ritka, évente egy ilyen szokott előfordulni. Egy ilyen rengés, ha nem az óceán mélyén következik be, súlyos károkat tud okozni több száz kilométeres körzetben, akár hegyomlásokat is eredményezhet. A víz alatti rengés hatására pedig erős szökőárak alakulhatnak ki.

Pápua Új-Guinea az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik. Az óceán két partját gyűrűként magában foglaló térségben gyakoriak a vulkánkitörések és a földrengések. 2013-ban ugyancsak a Salamon-szigeteket érte nyolcas erősségű földrengés, legkevesebb tíz ember meghalt, több ezren váltak hajléktalanná.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport