Valós veszély a Trump Amerikája és Kína közötti háború

2017.01.29. 13:01

A Donald Trump vezette Egyesült Államok és a Kína közötti háború egyre inkább valós lehetőség – ezt egy kínai katonai tisztségviselő állította a kínai hadsereg, becsületes nevén Kínai Népi Felszabadító Hadsereg hivatalos oldalán. A megjegyzést az Independent az angol nyelvű South China Morning Post nevű helyi lapban szúrta ki.

A névtelen tisztségviselő szerint, aki a kínai haderőt irányító Központi Katonai Bizottság védelmi mobilizációért felelős osztályán dolgozik:

A [Trump] "elnöksége alatti háború" vagy a "ma este kitörő háború" nem csak szlogenek, gyakorlati valósággá kezdenek válni.

A két ország közötti feszültségeket már Trump gazdasági tervei is kiélezték, hiszen már a kampányában jelezte, hogy büntetné az olcsó kínai munkaerőt használó amerikai cégeket, illetve importvámmal sújtaná a szerinte a valutaárfolyamával trükköző, és ezzel is az amerikai gazdaságnak ártó Kína termékeit.

Az ellentéteket tovább fokozta, amikor Trump a beiktatása után rögtön diplomáciai vihart kavart azzal, hogy fogadta a tajvani elnök gratulációját, amiben a Tajvan függetlenségét el nem ismerő Kína a külpolitikája alapját jelentő "egy Kína" elv megkérdőjelezését látta. Mindehhez jön még a közvetlen katonai feszültséget jelentő, és egyre fokozódó dél-kínai tengeri helyzet, amelyről ebben a cikkben olvashat részletesebben.