Öngyilkosságra biztató honlapok hálóznak be ukrán gyerekeket

2017.02.12. 12:52

Az ukrán rendőrség kiberbűnözéssel foglalkozó osztálya figyelmeztetést adott ki vasárnap, miután ijesztő méreteket öltött egy veszélyes jelenség: internetes honlapokon öngyilkosságra biztatnak gyerekeket. Az MTI összefoglalója szerint a rendőrségi közleményben részletesen leírják, milyen módszereik vannak ezeknek a weboldalaknak.

A rendőrség szerint képzett pszichológusok állhatnak az oldalak mögött. Általában a repülő bálna szimbólumot használják, részint azért, mert a bálnát a szabadság jelképének tartják, részint azért, mert ezek az állatok néha szándékosan a partra úsznak elpusztulni.

Amikor egy tizenéves feltéved egy ilyen oldalra, először kérdésekkel tesztelik, hogy kiderítsék, vannak-e öngyilkos hajlamai. Azután feladatokat kezdenek adni neki: mindegyik ilyen feladattal valamilyen kárt kell tennie saját magában, vagy fájdalmat kell okoznia magának. Az utolsó szakaszban egy személyre szabott üzenetet kap zenés aláfestéssel. Ebben felsorolják minden problémáját, amit korábban elárult, és közlik vele, hogy ezekre egyetlen megoldás van, az öngyilkosság.

Arra nem tért ki az ukrán rendőrség, hogy mi motiválhatja minderre az oldalak üzemeltetőit. Egy ilyen hálózatot mindenesetre nemrég lelepleztek.

Az UNIAN ukrán hírügynökség felidézte, hogy két hónapja, a Donyeck megye déli részén lévő Mariupol városában egy 13 éves lány levetette magát a tizenharmadik emeletről. A rendőrség a tragédiát először öngyilkosságként könyvelte el, de a lány barátaitól később megtudta, hogy az áldozat kapcsolatban állt egy internetes oldallal, és a halálugrást ott kapta "feladatként kapcsolattartóitól". Innentől kezdve a hatóságok már a szándékos emberölés, vagyis az öngyilkosságra való rábeszélés irányába is nyomoznak. 

Az ukrán rendőrség arra kérte a szülőket, hogy lehetőség szerint ellenőrizzék, milyen oldalakat látogat a gyerekük, és figyeljenek oda, nincsenek-e vágások, gyanús sebhelyek rajta. Külön felhívták a figyelmet arra, hogy ha bálnarajzot (főként éles tárggyal a bőrbe karcolva) találnak a gyerekükön, azonnal forduljanak a hatóságokhoz, írja az MTI.

Ha úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot!  Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport