Földsáncot épített egy olasz település a menekültek miatt

2017.02.13. 06:44 Módosítva: 2017.02.13. 06:45

Földből emelt barikáddal torlaszolt el egy utat a dél-olaszországi  Vitulano  polgármestere vasárnap, hogy így akadályozza meg 34 menedékkérő befogadását, írja az MTI.

A campaniai Beneventóhoz közeli, majdnem háromezer lakosú Vitulanóban már működik egy menedékkérőket befogadó központ (Sprar), amelyben már harminc ember él. A polgármester ezért tagadta meg további, ennél is több menedékkérő befogadását.

A polgármestere egy falusi turizmusra használt épülethez vezető utat torlaszolt el. Polgármesteri rendelettel földet hordatott az útra, és ezzel elzárta. A hatóságok így nem tudták megközelíteni a szálláshelyet, ahol 34 menedékkérőt akartak elhelyezni. A polgármester azt mondta: a földsánc a korábbi áradásokban megrongálódott út helyreállításához kell, és addig senki sem közlekedhet rajta.

Raffale Scarinzi, a balközép kormánykoalíciót vezető Demokrata Párt (PD) politikusa hangsúlyozta: csupán harminc centiméter magas volt a barikád, és egy óra után a földet elszállíttatta. Később hozzá is járult 12 menedékkérő befogadásához az általa vezetett önkormányzat területén.

Téved az, aki azzal vádol, hogy falat emelek. Itt senki nem emel falat, de tiszteletben kell tartani a polgármesteri rendelkezéseket.

Vitulano polgármestere vezette tavaly szeptemberben a menedékkérőket befogadó olaszországi önkormányzatok tiltakozási akcióit. Az ellen tüntettek, hogy a korábban befogadott menedékkérők ellenére a helyi prefektúrák további csoportok befogadását rendelték el számukra.

Menekültek inkubátoraivá váltunk. Nem hiányzik belőlünk a befogadás kultúrája, de ennek fenntarthatónak kell lennie.

Raffaele Scarinzi szerint jól érzik magukat náluk a menekültek, mint bárhol máshol, de ha az állam nem tartja tiszteletben a vállalt kötelezettségeket, jogos tiltakozni.

A mintegy nyolcezer olasz önkormányzatból kevesebb mint háromezer fogadott be menedékkérőket. A római belügyminisztérium tavaly tavasz óta igyekszik szétosztani Olaszországban a menedékkérőket, gyakran a helyi polgármesterek és lakosság ellenállásába ütközve.