Trump nekiment az anonim forrásoknak a sajtóban, pedig régen szerette őket

2017.02.25. 07:45

Egyébként is nagyot ment Donald Trump egy pénteki konzervatív fórumon, de különösen nagy volt a visszhangja a sajtó ellen intézett kirohanásainak – főleg, miután kitiltotta a CNN-t, a Politicót és más releváns lapokat a Fehér Ház szóvivője, Sean M. Spicer pénteki sajtótájékoztatójáról.

Az elnök ugyanis kijelentette, a média hazug, és ő ellene van mindenkinek, aki álhíreket talál ki és hamis forrásokra hivatkozik, írja a Huffington Post. Azért, hogy ennek véget vessen, felszólította a média képviselőit, hogy hagyjanak fel a névtelen források használatával.

Bár a névtelen forrás első hallásra talán tényleg azt a benyomást keltheti, mintha egy újságíró bármilyen kitalációját tényként állíthatná be, ez gyakorlatilag sosincs így. Sőt, a sajtó független működéséhez elengedhetetlen, hogy a forrásainak védelmet tudjon biztosítani, például azzal, hogy titkolja a személyazonosságukat. A médiában megjelenő tények igazságtartalmát hagyományosan fact-checkerek (tényeket és adatokat ellenőrző újságírók) szavatolták, az online sajtóban pedig a szerkesztők felelnek érte.

Trump egyébként korábban soha nem viselkedett úgy, mintha ellenezné a forrásvédelmet, de az már sokkal inkább gyanús, hogy alaptalan információkat akart valódinak beállítani – ezt egy újságíró nemigen tudná megtenni, hisz ő a szerkesztőjének felel, míg Trump Twitter-fiókja híres az önellentmondásokról és a személyes elfogultságról.

2012-ben például egy "extrém megbízható forrásra" hivatkozott, mikor azt bizonygatta, hogy Obama születési anyakönyvi kivonata hamisítvány. A témát akkor a Republikánusok vitták, és komoly vita folyt arról, hogy az Egyesült Államok elnöke valóban amerikai földön született-e vagy nem (azt persze tagadták, hogy ennek a vádnak az elnök bőrszínéhez lett volna köze).

Hiába Trump "extrém megbízható" forrása, végül a Fehér Ház nyilvánossá tette Obama anyakönyvi kivonatának hitelesített másolatát, ezzel eloszlatták a kételyeket. És bár ez a történet az "anonim források" veszélyességét támasztja alá, azt ne felejtsük el, hogy míg Trump következmény nélkül írhatta ki ezt az állítást Twitterre, ha ugyanezt egy újságíró teszi, az egészen biztosan a karrierje végét jelentené.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM