Orvosnak álcázva követtek el merényletet Kabul központjában, több halott

2017.03.08. 08:17

Erős robbanás rázta meg szerdán az afgán főváros, Kabul egyik központi kerületét, ahol számos kormányhivatal és nagykövetség, valamint nemzetközi szervezetek irodái és vendégházai találhatók - közölte az MTI. Öngyilkos merényletet követtek el, legalább két halott és tucatnyi sebesült van.

A robbanás helyi idő szerint reggel 9 óra körül következett be a Vazír Akbár Hán nevű körzetben, Afganisztán legnagyobb katonai kórházánál, ami néhány száz méterre található az amerikai nagykövetségtől és az egészségügyi minisztériumtól.

Egy fegyveres röpítette magát a levegőbe a kórház hátsó bejáratánál, majd társai be is hatoltak az épületbe. 

A Reuters szerint három-öt, gépfegyverrel és kézigránátokkal felszerelt támadó rohamozta meg a 400 ágyas Szardár Mohamed Daud Hán kórházat, ahol az afgán biztonsági erők tagjait és hozzátartozóikat látják el.

A támadók egyike orvosnak öltözött, előrántott egy AK-47-es gépkarabélyt, tüzet nyitott, és megölt legalább egy beteget és a személyzet egyik tagját. Szerinte fegyverropogást lehetett hallani a kórház több más pontjáról is.

Az egészségügyi minisztérium egyik illetékese is megerősítette, hogy a támadásnak két halálos áldozata van, továbbá tucatnyi sebesültje.

Katonák a merénylet helyszínén március 8-án.
Katonák a merénylet helyszínén március 8-án.
Fotó: Shah Marai / AFP

A biztonsági erők körülzárták a kórház épületét, ami 2011-ben már volt merénylet célpontja.

Az afgán fővárosban múlt szerdán két öngyilkos merénylő robbantott, és a támadásokban legalább 23-an meghaltak és több mint százan megsebesültek. A történteket a vallási fanatikus muzulmán tálib mozgalom vállalta magára. Washington információi szerint a tálibok egyre több területre teszik rá a kezüket a közép-ázsiai országban, aminek már csak alig 57 százalékát ellenőrzik a kormányerők.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport