Vilhelmina
11 °C
16 °C

Ketten meghaltak a dél-koreai elnök leváltása miatti tüntetésen

2017.03.10. 12:12

Ketten meghaltak és tízen megsérültek pénteken a dél-koreai fővárosban azon a tüntetésen, amelyet Pak Gunhje leváltása elleni tiltakozásul szerveztek az államfő hívei, írja az MTI. Egy 72 éves férfi felmászott egy rendőrbuszra és leesett, beverte a fejét, az életét már nem tudták megmenteni. A másik haláleset okáról egyelőre nem adtak tájékoztatást a hatóságok.

Az alkotmánybíróság épületénél a hivatalából végleg eltávolított Pak több ezer támogatója gyűlt össze a délelőtt kihirdetett döntésre várva. Miután kiderült, hogy a testület jóváhagyta az elnök parlamenti elmozdítását, végleg megfosztva őt az államfői poszttól, a vele szimpatizálók feldühödtek, többen megtámadták a rendőröket, és felmásztak a buszok tetejére, amelyekkel a hatóság körbevette a bíróság épületét.

Az államfő szóvivője azt közölte, hogy Pak egyelőre - biztonsági okokból - nem hagyja el az elnöki rezidenciát, a Kék Házat. A hivatalából eltávolított államfőnek van egy magánrezidenciája Szöul egyik gazdag déli kerületében, Kangnamban, és ha távozik a Kék Házból, oda költözik majd.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség arról is beszámolt, hogy az alkotmánybíróság döntése nyomán Pak nem részesülhet majd az elnököknek járó nyugdíjban. Egy rendes körülmények között visszavonuló elnök nyugdíja nagyjából 3 millió forintos havi juttatás, Paknak viszont legfeljebb majd mintegy 480 ezer forint jár.

Az ország első elnöknőjét azért függesztette fel decemberben hivatalából a dél-koreai parlament, mert kiderült, hogy bizalmas barátnője, Csoj Szunszil kormányzati és személyi döntésekbe is beleszólhatott, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt, emellett a kormányzat a gyanú szerint hatalmas pénzeket sajtolt ki dél-koreai nagyvállalatoktól, és a pénz végül olyan alapítványoknál landolt, amelyeket Csoj ellenőrzött. A botrány miatt százezrek vonultak az utcákra.

Az alkotmánybíróság döntése végleg eltávolítja az államfői posztról a parlament által hivatalából decemberben elmozdított elnököt, aki ezzel mentelmi jogát is elveszíti, és bíróság elé kell állnia korrupció miatt. A dél-koreai törvények értelmében az államfő leváltása után két hónapon belül elnökválasztást kell tartani.