Szijjártó: Megbukott a brüsszeli menekültpolitika

2017.03.16. 12:09 Módosítva: 2017.03.16. 14:19

A félmegoldáson alapuló brüsszeli migrációs politika megbukott, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra reagálva arra, hogy Törökország kilátásba helyezte az EU-val kötött megállapodás felmondását.

Szijjártó szerint kizárólag a migrációs "dealre" alapozni Európa biztonságát, közben a törököket bírálni és semmit nem tenni a határvédelem megerősítése érdekében, ez egy ésszerűtlen és kudarcba fulladt politika, írja az MTI.

Szijjártó Péter óriási hibának minősítette, hogy a megállapodás megkötése óta az európai vezetők "mintha versenyt hirdettek volna", hogy ki tudja hangosabban kritizálni, bírálni és támadni a török elnököt, illetve kormányt. "Még ennél is nagyobb hibának tartjuk azt, hogy nem használta ki Európa az átmenetileg nyugalmasabb helyzetet". Egy lépés sem történt a déli határok védelme érdekében, pedig bőven lett volna rá idő és lehetőség, mondta. 

Szijjártó Péter szerint ezért helyes lépés Magyarországtól a jogi és fizikai határzár megerősítése, és a külügyminiszter megkérdőjelezte egyes brüsszeli tisztségviselők alkalmasságát. 

Ankara szerdán részben felfüggesztette az Európai Unió és Törökország közötti menekültügyi megállapodást. Törökország nem vesz vissza illegális migránsokat Görögországból, jelentette be szerdán Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter. A török külügyi tárca vezetője a teljes egyezmény felmondásával is fenyegetőzött. Mint mondta, kormánya bármelyik pillanatban egyoldalúan véget vethet a megállapodásnak. 

Törökország az elmúlt napokban konfliktusba került néhány nyugat-európai országgal, amiért megakadályozták, hogy miniszterei politikai nagygyűléseket tartsanak náluk az április 16-i, Recep Tayyip Erdogan elnök hatalmának kiszélesítéséről szóló török népszavazás kampányában. A holland-török vitáról Szijjártó azt mondta: "Szokatlannak és sajnálatosnak tartjuk azt, hogy két NATO-szövetséges között ilyen kérdésben ilyen konfliktus tudott létrejönni".