Szijjártóék a következetlenséget hívják diplomáciának

2017.03.17. 11:48

Moszkvában azt mondta, amit az oroszok szeretnének hallani, Grúziában azt, amit a grúzok. Hogy a kettő egymásnak ellentmond, az nem okoz fennakadást a magyar diplomáciában – derült ki Szijjártó Péter tbiliszi látogatásán.

A külügyminiszter a grúz államfővel folytatott találkozója után nagyra értékelte, hogy az EU vízummentességet biztosít a dél-kaukázusi országnak, amit szerinte már jóval korábban meg kellett volna adni. A turisták számára megadott vízummentesség március 28-tól lép életbe.

Emellett kijelentette: minél előbb konkrét tervet kell készítenie a NATO-nak Grúzia felvételére a katonai szövetségbe – írta az orosz állami Szputnyik

Ez több okból is meglepő:

  1. Ha hihetünk Matolcsy György MNB-elnöknek, egy nagy NATO-tag – a kormány közvetett nyilatkozatai alapján az Egyesült Államok – meg akarta dönteni Orbán Viktor kormányát egy katonai, titkosszolgálati forgatókönyv alapján.
  2. Miközben Oroszország és a Nyugat kibékülését szorgalmazza a magyar kormány – mondván, a Krím annexiója miatt bevezetett nemzetközi szankciók ártanak a magyar és az európai gazdaságnak –, a NATO tagjaként épp azt adná meg Grúziának, amit Oroszország a legkevésbé sem akarna elfogadni.
  3. Egy olyan országot venne be Szijjártó, amelynek vezetése nagyra értékeli azt a Soros Györgyöt és alapítványát, amely a magyar kormány szerint az EU megrontására törő, jogsértő civil szervezeteket tart fenn, egyéni érdekei céljából. Az államfő, Giorgi Margvelasvili maga is Soros-ösztöndíjas volt külföldön – igaz, ezt Orbán Viktor is elmondhatja magáról.