Rablás és drogkereskedelem miatt figyelte a rendőrség a párizsi reptér támadóját

000 MR85W
2017.03.18. 09:15 Módosítva: 2017.03.18. 23:47

Lövöldözés miatt szombat reggel evakuálták a Párizs-Orly repülőteret. Bruno Le Rous belügyminiszter azt mondta, hogy a támadó egy katonanő gépfegyverét akarta elvenni, de nem sikerült neki, mert a repülőtiszt erősen fogta a fegyvert. A hivatalos tájékoztatás szerint a férfit a dulakodás közben lőtte le két másik katona. A belügy terrorcselekménynek nyilvánította az esetet. 

Mielőtt két másik katona lelőtte volna, a támadó azt kiáltotta, "azért vagyok itt, hogy Allahért meghaljak. Akárhogy is, itt halottak lesznek" - közölte Francois Molins francia főügyész.  A férfinál egy hátizsák is volt, amelyet a támadás előtt a földre dobott. A hátizsákban egy benzines palackot találtak.

Nem gondolták, hogy veszélyeztetheti a nemzetbiztonságot 

Francia rendőrségi forrás azt mondta a Reutersnek, hogy az elkövető szélsőséges muzulmán volt. A Le Figaro arról írt, hogy az elkövető egy 1978-as születésű francia állampolgár volt, akit korábban drogkereskedelem miatt börtönbüntetésre ítéltek. A lap szerint a férfi a börtönben radikalizálódott, szabadon engedése után megfigyelték a hatóságok, de egy idő után leállították a követését. 

A minisztérium megerősítette, hogy a 39 éves támadót, Ziyed Ben Belgacemet ismerte a rendőrség, de az ügyészség szerint nem szerepelt a nemzetbiztonságra veszélyes személyek kormányzati listáján. A támadót rablás és kábítószerügy miatt figyelték a hatóságok. Francia lapinformációk később arról írtak, hogy a támadó valószínűleg muzulmán volt, de semmiképpen sem radikális iszlamista. 

A támadás után a reptér mindkét terminálját kiürítették, és minden járatot felfüggesztettek. A repülőtér átvizsgálása után kiszállhatott minden utas abból a 13 repülőgépből, amely leszállt ugyan az Orlyn, de az eset miatt az utasok nem hagyhatták el a gépeket. Az eredetileg az Orlyra érkező járatok közül 15-öt a Charles de Gaulle repülőtérre irányítottak át.

Az Orly igazgatósága kora délután közölte: a repülőtér nyugati terminálja megnyílt, a déli azonban - ahol az incidens történt - egyelőre részlegesen zárva marad.

A Párizs-Orly repülőtér a második legnagyobb Párizshoz tartozó reptér, a francia fővárostól 13 km-re található. A rendőri akció jelenleg is tart, bombát keresnek a tűzszerészek. Azt már megállapították, hogy a lelőtt támadó nem viselt robbanómellényt. 

A reptérre menet arcon lőtt egy rendőrt

A belügyminiszter azt is megerősítette, hogy a reptéren lelőtt férfi azonos azzal a személlyel, aki a támadás előtt egy rutin közúti ellenőrzés során sörétes puskával arcon lőtt egy rendőrt

A férfi gyalog menekült el a helyszínről, majd fegyverével arra kényszerített egy nőt, hogy adja át neki autóját. A járművet később megtalálták a reptérnél. 

Francois Hollande francia államfő közleményben dicsérte a katonák és a rendőrség bátorságát és határozottságát az incidensben. Az elnök megerősítette, hogy az állam kíméletlenül fellép a terrorizmussal szemben, és megvédi az állampolgárok biztonságát és az ország területét.

Kijelentette, hogy hasznosnak bizonyult a Sentinelle nevű hadművelet beindítása, amelynek keretében a Franciaországot érő terrortámadások után a rendőrségen felül mintegy 7500 katona járőrözik rendszeresen szerte az országban az utcákon. A három repülőtiszt is a Sentinelle keretében járőrözött a repülőtéren.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport