Kizuhant az ablakon Magnyitszkij ügyvédje

2017.03.22. 11:14

Moszkvai otthonának ablakából zuhant ki a néhai Szergej Magnyitszkij ügyvédje kedd este – írta a Lenta.ru. Az orosz hatóságok szerint szerencsétlen lakásfelújítási baleset történt. Nyikolaj Gorohov a hivatalos verzió szerint munkásokkal együtt húzta fel kötélen harmadik emeleti otthonába a fürdőkádat, amikor egy szerencsétlen mozdulattal kifordult az ablakon. A 49 éves férfi kórházba szállítása után halt meg.

A szerencsétlen baleset azonban a Gorohov által képviselt ügy miatt elkerülhetetlenül találgatásokra ad okot: ő képviselte a néhai Magnyitszkij családjának érdekeit az orosz bíróságon, vitatva, hogy az egykor legnagyobb oroszországi befektető cég, a brit-amerikai Bill Browder által vezetett Hermitage Capital könyvvizsgálója előzetes letartóztatása alatt bekövetkezett halálában nincs felelősségük az orosz hatóságoknak.

A könyvvelő 2009-es halála vezetett oda, hogy az Egyesült Államok személyekre szabott szankciókat vezetett be több tucat orosz hivatalos személy ellen, akik érintettek lehettek a 37 éves Magnyitszkij halálában. A Magnyitszkij-törvényt Obama távozása előtt tovább szélesítette, így már nem csak közvetlenül a Magnyitszkij halálában érintettekre terjeszthető ki, hanem mindenkire – akár nem oroszokra is – akik emberi jogi visszaéléseket követnek el.

Magnyitszkij az orosz rendőrséget, ügyészséget vádolta meg azzal, hogy a Hermitage Capitalnál lefoglalt iratokkal manipulálva 230 millió dollár adót igényeltek vissza és csorgatták hivatalnokok zsebébe. A hatóságok szerint az adócsalást még a Hermitage Capital hajtotta végre. Az ügyben Moszkvában távollétében elítélték a korábban kiutasított Bill Browdert és – példátlan módon, halála után négy évvel – bűnösnek mondták ki Magnyitszkijt is.

A korábban az Indexnek is nyilatkozó Browder szerint a betegségre panaszkodó Magnyitszkij halálát szándékosan idézték elő az orosz hatóságok, és gyanítja, hogy Gorohov halála sem egyszerű baleset volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport