Kijevben lőtték le az emigráns orosz képviselőt

2017.03.23. 12:19 Módosítva: 2017.03.23. 23:44

A nyílt utcán lőtték le péntek délelőtt Kijev belvárosában azt a volt orosz parlamenti képviselőt, aki tavaly hagyta el Oroszországot és települt át Ukrajnába. Az orosz állampolgárságáról is lemondott Gyenyisz Voronyenkov a helyszínen meghalt – írta az Unian. Az áldozat személyazonosságát a rendőrség megerősítette. Egy másik férfi megsérült, a volt képviselő gyilkosa pedig meghalt a lövöldözésben.

Estére azonosították a gyilkos személyazonosságát, egy ukrán állampolgár volt. Többet nem mondtak, de a hatóságok szerint az azonosítása jelentős mértékben előmozdítja a nyomozást.

Szemtanúk a helyszínen arról számoltak be, hogy legalább hét lövés dördült el. A gyilkosság pillanatában Voronyenkovval volt a felesége is, aki elvesztette az eszméletét a támadás közben.

A rendőrség jelenlegi álláspontja szerint bérgyilkosság történt. Olekszandr Vakulenko, az ukrán országos rendőrség helyettes vezetője a gyilkosságért Oroszországot tette felelőssé. Petro Porosenko elnök a csütörtöki gyilkosságról úgy fogalmazott, hogy Oroszország által véghezvitt „állami terrorizmusról" van szó.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője viszont abszurdnak nevezte, hogy a volt orosz képviselő meggyilkolása mögött az orosz titkosszolgálatok állnának, és azt állította, hogy a történtekért Kijev a felelős, mert nem tudta szavatolni a politikus biztonságát.

Körözés volt ellene érvényben

Voronyenkov 2011 és 2016 között az Orosz Föderáció Kommunista Pártja (KPRF) parlamenti képviselője volt. Idén februárban körözést adtak ki ellene Oroszországban, amit aztán nemzetközi szintre emeltek. 

A 46 éves férfi a kilencvenes években a katonai ügyészségen dolgozott, nyomozó, majd ügyészhelyettes is volt. Dolgozott a kábítószer-kereskedelem felszámolásáért felelős hivatalban, a parlamentben pedig a nemzetbiztonsági és korrupcióellenes bizottság tagja volt.

Bár a KPRF többé-kevésbé ellenzéki pártként működik, Voronyenkov nem volt a putyini rendszer látványos kritikusa. Az ukrajnai hatalomváltást is úgy kommentálta, hogy az a fiatalok gondolkodását oroszellenes irányba befolyásoló ukrajnai sajtó működésének következménye. Ez azonban nem akadályozta abban, hogy Ukrajnába meneküljön és az orosz helyett ukrán állampolgárságot vegyen fel.

Tevékenységének ismeretében a körözés mögött sem feltétlenül kell politikai okot keresni. 2014-ben merült fel, hogy egy 127 millió rubeles – 635 millió forintos – moszkvai belvárosi ingatlant akart nem törvényes úton megszerezni. (Az angol raid (portyázás) szóból képzett orosz rejd szó általában az ingatlanvagyon erőszakos megszerzésén túl korrupt hatósági személyek együttműködését is feltételezi, hogy végül a tulajdonosváltást hivatalossá tegyék.)

2014-ben az ügyészség már kérte a parlamenttől, hogy vonja meg a mentelmi jogot Voronyenkovtól. Körözést azonban csak 2017 februárjában adtak ki, néhány hónappal azután, hogy a férfi lelépett Oroszországból. 

Feleség a kormánypártból

A képletet bonyolítja, hogy Voronyenkov felesége Marija Makszakova–Igenbergs, a szentpétervári Mariinszkij Színház operaénekese – az elismert Maria Makszakova operaénekes unokája –, aki egyúttal a putyini Egységes Oroszország párt parlamenti képviselője volt.

A németországi születésű kettős állampolgárságú 40 éves nő férjével együtt hagyta el Oroszországot. Először három hónappal később adtak interjút, amelyben elmondták: féltik az életüket és nem tervezik, hogy a közeljövőben visszatérnének Oroszországba. 

Egyébként Makszakova sem ment neki a kormánypárton belül Putyinnak. Nem csupán támogatta a homoszexualitás fiatalkorúak előtti propagálását büntető törvényt – amely igen tágan értelmezi a propagálást, lényegében beleértve a felvilágosítást is, és szabad prédává tette a szélsőségesek előtt a meleg társadalom képviselőit –, de ki javasolta, hogy mindenféle szexualitás propagálása büntethető legyen.

Ebben az interjúban már arról beszél Voronyenkov és felesége, hogy a Krím elfoglalása hiba volt, tévedésnek tartják, hogy korábban támogatták Putyint.

A házaspár saját bevallása szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) fenyegető nyomása elől jött el az országból. Totális félelemről, Orwell 1984-éhez hasonló Oroszrországról, skizofrén orosz elitről beszéltek.

Voronyenkov neve egyébként a Panama-papírokban is felmerült egy olyan off shore cég tulajdonosaként, amelynek több moszkvai ingatlana is van. Halála mögött pénzügyi vita és külföldre menekülése miatt politikai indok is állhat, legvalószínűbb a kettő klasszikusan oroszországi keveréke.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport