Lövöldözés volt Párizs központjában, ketten meghaltak

2017.04.20. 21:50 Módosítva: 2017.04.20. 23:23

FRISSÍTÉS: Azonosították az elkövetőt. A cikket itt tudja elolvasni.

Lövöldözés volt csütörtök este Párizs központjában, a Champs-Élysées-n, a Franklin D. Roosevelt metrómegállónál, a Marks & Spencer áruház közelében. A sugárutat lezárták. Egy rendőr és a támadója meghalt. Két másik rendőr megsebesült a lövöldözésben. 

A francia belügyminiszter szóvivője elmondta: a támadó este 9 körül egy autóból kiszállva, automata fegyverrel nyitott tüzet a rendőrökre, egyiküket azonnal meg is ölve. A támadó elmenekült, és lövéseivel még két rendőrt megsebesített, mielőtt a többi rendőr lelőtte volna. A szóvivő azt mondta: célzottan a rendőrökre támadtak. 

A BBC először azt írta, semmi nem utal arra, hogy terrorcselekmény történt volna, noha a mindig zsúfolt Champs-Élysées-t valóban lehetséges célpontként tartják számon, a rendőrség szerint ugyanakkor könnyen lehet, hogy fegyveres rablási kísérletről van szó. Később az elnök, Francois Hollande is azt mondta, "meg van győződve róla, hogy terroristatámadás történt", és az Iszlám Állam is azt állítja, az ő "harcosuk" követte el a gyilkosságot.

A lapok mindegyike megjegyzi: az eset mindössze néhány nappal az eddigi legszorosabb eredménnyel kecsegtető választások előtt történt. Az összes jelölt és a jelenlegi miniszterelnök is kifejezte részvétét és szolidaritását a Twitteren.

A közelben tartózkodóknak azt tanácsolták, hogy kerüljék el a környéket. Az egész Champs-Élysées-t lezárták, de a BBC azt írja, a rendőrautók nagyjából a sugárút közepe felé, a George V metrómegállónál gyülekeznek.

Lezárták a Champs-Élysées-t
Lezárták a Champs-Élysées-t
Fotó: Christian Hartmann

Az ügyben a terrorellenes ügyészség is vizsgálatot indított, az elkövető lakását pedig már csütörtök este átkutatták a hatóságok. Rendőrségi források szerint a lövöldöző nem volt ismeretlen a hatóságok előtt - írja az MTI. A BBC hozzáteszi: a támadó korábban már írt olyat a Telegram üzenetküldő rendszerben, hogy rendőröket szeretne ölni.

A főváros központja fölött helikopter kering alacsonyan, mert valószínűleg üldözés folyik. 

Donald Trump is reagált az incidensre. "Nagyon, nagyon borzasztó, ami manapság a világban történik. De úgy tűnik, megint egy terrortámadás történt, és hát mit lehet erre mondani? Egyszerűen sosem lesz vége. Erősnek kell lennünk, ébernek kell lennünk, ezt mondom már jó ideje" - mondta, miután kifejezte részvétét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport