Óriási tüntetéssorozat dagad Venezuelában, hárman meghaltak

000 NO5VF
2017.04.20. 11:20

Országszerte több tízezren vonultak utcára Venezuelában Nicolás Maduro elnök kormánya ellen. A tüntetéseknek már három halálos áldozata van  – írja a BBC. 

Szerdán egy 17 éves fiú a főváros Caracasban, egy 23 éves nő a kolumbiai határ melletti San Cristobalban, és a nemzeti őrség egy tagja a fővárostól délre.  Ebben a hónapban ezzel már nyolc az áldozatok száma.

A tüntetők új elnökválasztást és a bebörtönzött ellenzéki politikusok szabadon engedését követelik. Maduro elnök viszont a rendőrség elleni agresszióval vádolja a tüntetőket, és azzal, hogy boltokat rabolnak ki, ami miatt már több mint harminc embert letartóztattak. Kormánypárti szimpatizánsok mindeközben ellentüntetést tartottak Caracasban.

Folytatják a tiltakozást

Henrique Capriles ellenzéki vezető az újabb áldozatok ellenére csütörtökön további tömegtüntetésekre buzdított. Az évek óta válsággal küzdő országban a várakozások szerint a mostani lesz az utóbbi három év legnagyobb demonstrációja, a kormányellenes tüntetők szerint ez

Venezual második függetlenségi napja.

Az ellenzék az elnök távozását követeli, és előrehozott választásokat szorgalmaz. A tervek szerint Venezuelában 2018 decemberében tartják a következő elnökválasztást. Március végén  a legfelsőbb bíróság előbb minden jogkörétől megfosztotta az ellenzéki többségű parlamentet és a mentelmi joguktól egyes képviselőket, majd a tiltakozások hatására visszavonta ezt a határozatát.

A belpolitikai krízis mellett a hatalmas olajtartalékokkal rendelkező ország súlyos  élelmezési válsággal  is küzd: az alapvető élelmiszerek 68 százalékából hiány van a boltokban, miközben  az infláció ellenőrizhetetlenné vált . A parlament március közepén humanitárius válsághelyzetet hirdetett. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport