A jetire kezd emlékeztetni 42 nap után az olaszok magyar szökevénye

2017.05.12. 07:07

42 nap telt el eredménytelenül azóta, hogy az olasz hatóságok hajszát indítottak a szerb állampolgárságú, de magyar származású Fehér Norbert után. A férfi, akire az Igor, az orosz gúnynév ragadt rá, két embert gyilkolt meg Olaszországban. Először április 1-jén, egy rablási kísérlet közben lőtt agyon egy budriói kocsmárost a felesége szeme láttára. Az asszony azóta sem tudja elfelejteni a gyilkos tekintetét, amelyben nyoma sem volt sajnálatnak. Egy héttel később, április 8-án pedig egy önkéntes természetőrt ölt meg. A 62 éves áldozat, Valerio Verri szerencsétlenségére megpróbálta a társával feltartóztatni Fehért egy ellenőrzőállomáson Marmorta és Moline között Bolognában.

Üldözői kezdettől azt gyanítják, hogy Fehér az úgynevezett "vörös zónában" rejtőzködik, egy nagyjából 40 négyzetkilométeres, mocsaras, erdős területen, amit csatornák szabdalnak, és sok ott az elhagyatott ház. Valószínűleg főként a szabadban talált bogyókon, gyümölcsökön, tojáson él.

Az il Resto del Carlino nevű bolognai lap május elején arról írt, hogy többen is látni vélték a környéken Fehért, de a bizonyíték kevés. Először egy pakisztáni férfi állította, hogy Consandolóban megkörnyékezte egy nagy szakállú férfi, aki bűzlött, és a biciklijét akarta. A ferrarai Bando nevű faluban pedig egy marokkói férfi gondolta, hogy Igort látja sétálni az úton.

Molinellában is látni vélték Fehért. Az illető, akinek kétsége afelől, hogy Fehér volt az, éppen egy kert előtt játszott este a kutyájával, amikor feltűnt az újságokban látott férfi. A leírása szerint sötét ruhát viselt, hosszú szakálla és hosszú haja volt, a vállán hátizsák. Amikor észrevette őt, rögtön futásnak eredt. A szemtanú azonnal hívta a rendőröket, de mire kiértek, a férfinak már nyoma veszett.

Ahogy a bolognai újság megjegyezte: a találkozás kicsit furcsának tűnik, mert Fehérre nem jellemző, hogy nyílt terepen, úton bukkanjon fel, inkább a mocsárvidéken rejtőzik, de a leírás elég hasonló a pakisztáni szemtanúéhoz. Elképzelhető, hogy a szökevény szorult helyzetben volt, kénytelen volt kockáztatni azért, hogy be tudjon szerezni élelmiszert vagy valamilyen eszközt.

A la Repubblica már a múlt héten több tucat eddigi állítólagos észlelésről írt. Ezek nagy része nyilvánvalóan tévedés. Képtelenség, hogy rövid idő leforgása alatt egyszer az ország egyik, aztán egy másik, távoli pontján bukkanjon fel. Mindenesetre látni vélték a hegyekben, nagyvárosokban és a tengeren is. Az is felröppent, hogy egy Argenta közelében lévő kórházban látták, állítólag gyógyszerek után kutatott, de bizonyíték persze arra sincs, hogy a nővérek tényleg vele találkoztak.

Eközben, írta az Il Primato Nazionale, az áldozatok családtagjai nem érzik magukat biztonságban. A meggyilkolt kocsmáros felesége arra készül, hogy az államtól kártérítést követeljen, amiért a korábbi bűncselekmények után képtelen volt érvényt szerezni Fehér kiutasításának az országból. Az önkéntes természetőr családtagjai pedig azért támadják a hatóságokat, mert szerintük felelőtlenség volt nem felfüggeszteni az önkéntesek járőrözését, mikor nyilvánvalóan veszélyt jelentett rájuk egy szökésben lévő fegyveres gyilkos.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport