Jenő
3 °C
8 °C

Izraeli forrású információkat adhatott át Trump az orosz külügyminiszternek

2017.05.16. 22:35

Izraeli titkosszolgálati forrásoktól származhattak azok a bizalmas értesülések az Iszlám Állammal kapcsolatban, amelyeket Donald Trump amerikai elnök állítólag felfedett az orosz külügyminiszterrel múlt héten folytatott megbeszélésén - jelentette a The New York Times egykori és jelenlegi kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva. Az értesülést sem az izraeli külügyminisztérium, sem a Fehét Ház nem kommentálta. 

Hétfőn írta meg a Washington Post, hogy az amerikai elnök arról beszélt az orosz külügyminiszternek és a kíséretében lévő Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövetnek, hogy az Iszlám Állam laptopokba beépített robbanószerkezetekkel tervez merényleteket végrehajtani. Ezzel a közlésével a napilap szerint Trump veszélybe sodorhatta az amerikai hírszerzés forrásait is, ráadásul a hírszerzési adatok egy harmadik féltől származtak, amely nem adott engedélyt a kiszivárogtatásukra. 

Herbert McMaster amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó szerint Trump "teljes mértékben helyénvaló" információkat osztott meg az orosz külügyminiszterrel, olyan információkat,  amelyek nyilvános forrásból elérhetők. McMaster arra a kérdésre, hogy valóban titkosnak minősülő információkat adhatott-e át az elnök, nem akart válaszolni.

Ha a New York Times mostani értesülése helytálló, akkor az különösen kényes helyzetet teremt, Oroszországon keresztül ugyanis ezek az információk akár az Izrael ellenfelének számító, Moszkvával szövetséges Iránba is eljuthatnak.