Kelemen, Klementina
3 °C
7 °C

Kitiltották az USA-ból a venezuelai legfelsőbb bíróság tagjait

2017.05.19. 06:13

Az Egyesült Államok büntetőintézkedéseket rendelt el a venezuelai legfelsőbb bíróság nyolc tagja ellen, köztük van Maikel Moreno, a testület elnöke is - közölte csütörtökön az amerikai pénzügyminisztérium Washingtonban.

A venezuelai legfelsőbb bíróság néhány hete megfosztotta minden jogkörétől a dél-amerikai állam ellenzéki többségű parlamentjét, később azonban visszavonta a nemzetközi szintéren is nagy felháborodást keltő döntését.

Az amerikai tárca közleménye szerint a szankciókkal a népszerűtlen Nicolás Maduro venezuelai szocialista elnök kormányát kívánják gyengíteni - írta az MTI. 

"A venezuelai nép szenved a kormány rossz gazdálkodása és a korrupció miatt összeomló nemzetgazdaság következtében. Az ország legfelsőbb bíróságának tagjai pedig súlyosbították a helyzetet a törvényhozás ügyeibe történő folytonos beavatkozásukkal" - jelentette ki Steve Mnuchin pénzügyminiszter. Hozzátette:

a szankciókkal a venezuelai népet támogatnák a demokrácia védelmében.

A büntetőintézkedések értelmében az érintett személyek Egyesült Államokban lévő vagyonát befagyasztják, az ország területére nem utazhatnak be, amerikai állampolgároknak pedig büntetés terhe mellett tilos kereskedelmi kapcsolatba lépni velük.

A komoly politikai és gazdasági válsággal küzdő Venezuelát április eleje óta a Maduro elnök elleni tüntetések egész hulláma rázta meg, ennek hátteréről ebben a cikkben írtunk részletesen.