Az Iszlám Állam magára vállalta a londoni terrortámadást

2017.06.05. 00:08

Ariana Grande visszatért Manchesterbe

Ariana Grande amerikai énekesnő visszatért Manchesterbe, ahol két hete egy öngyilkos merénylő nagy erejű bombát robbantott fel a koncertről távozó tömeg közepén. A merényletben huszonketten meghaltak, 117-en megsérültek.

Rengeteg világsztár lépett fel a vasárnap esti koncerten, többek között Justin Bieber, Robbie Williams, a Coldplay, a Manchesterben alakult Take That, a The Black Eyed Peas, valamint Katy Perry, Pharrell Williams, Miley Cyrus, Niall Horan és nagy meglepetésre Liam Gallagher, az Oasis egykori frontembere is.

Az Iszlám Állam vállalta magára a szombat esti londoni merényletet, amelyben heten meghaltak, és negyvennyolcan megsérültek.

„Az Iszlám Állam harcosainak egy alakulata hajtotta végre a tegnapi londoni támadást” – idézi az MTI a dzsihadista terrorszervezet közleményét, amit az Aamák hírügynökség tett közzé.

Vasárnap késő estig tizenkét embert tartóztattak le a terrortámadással összefüggésben. A Sky News és a BBC is azt írta, hogy hét nőt vettek őrizetbe. Később egy 55 éves férfit szabadon engedtek, őt semmivel sem gyanúsították meg. 

Megnevezték az első áldozatot

Közben kiderült, hogy az egyik halálos áldozat kanadai állampolgár. Chrissy Archibald családja közleményben tudatta, hogy a nő „egész életében azért küzdött, hogy minden embert értékesnek tekintsenek és tiszteljenek”. Szociális munkásként hajléktalanokon segített, és azért utazott Európába, hogy a vőlegényével lehessen. 

Olaszországban is szigorítanak

Rómában összeült a nemzetbiztonsági tanács, és úgy döntöttek, hogy új biztonsági protokollt léptetnek életbe. Ez azzal jár majd, hogy a leglátogatottabb tengerparti üdülőhelyeken teljesen lezárják a járművek elől az utcákat és a tereket. Kiemelten figyelnek majd 1700 rendezvényt, koncertet, fesztivált és más tömeges programot.

A biztonsági készültség szintje továbbra is kiemelt marad. Ennél magasabb szintre csak akkor emelkedhet, ha Olaszország területén követnek el terrortámadást. 

Megtartják a választásokat

Szombaton este kevéssel tíz óra után egy fehér furgon 80 km/órás sebességgel végigszáguldott a London Bridge-en, és járókelőket ütött el. Néhány perccel később a kocsi karambolozott, majd a benne ülők késekkel megtámadtak több kocsmát és éttermet. Nyolc perccel a riasztás után a rendőrök mindhárom terroristát lelőtték a Wheatsheaf Pubnál. Ötven golyóval végeztek velük.

Theresa May brit miniszterelnök a szokásosnál is keményebb beszédben ítélte el a merényletet, és bejelentette, hogy a kijelölt időpontban, csütörtökön megtartják a választásokat.

A témában cikkeinket itt gyűjtöttük össze.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport