Még mindig oltják a tüzet a londoni toronyházban

2017.06.15. 09:01

A tűzoltók egész éjjel dolgoztak a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházban, ahol szerda hajnalban tűzvész tört ki. Szintenként átkutatták az épületet további túlélők után, és próbálták eloltani az épület belsejében még mindig több nehezen elérhető helyen égő kisebb tüzeket – írja a BBC. A tűz oka továbbra is ismeretlen.

A hírek sokáig 12 halálos áldozatról szóltak, de a rendőrség már korábban közölte, hogy ez a szám még várhatóan emelkedni fog, és valójában fogalmuk sincs, hányan halhattak meg. Csütörtök délben Stuart Cundy londoni rendőrfőnök bejelentése szerint

már 17 halottról tudni.

65 embert menekítettek ki az épületből, 34 főt még mindig kórházban ápolnak, közülük 18 állapota kritikus. Több embert még mindig keresnek a hatóságok. Dany Cotton londoni tűzoltóparancsnok csütörtök délelőtt azt mondta, az épületbe behatolni már a tűzoltóknak se biztonságos. Azt is elmondta, hogy már nem számít további túlélők előkerülésére.

A több tucat otthonát vesztett lakó sebtében létrehozott menedékközpontokban töltötte az éjszakát, a helyi tanács eddig 44 családot helyezett el ideiglenes szállásokon. Folyamatosan érkeznek az adományok a rászorulóknak.

A túlélők és szemtanúk beszámolóit ebben a cikkben gyűjtöttük össze:

Kapcsolódó

Láttam embereket ugrani

Legalább hat halottja van az éjszakai londoni toronyháztűznek. A szemtanúk brutális történetekről számolnak be. A nemrég felújított ház lakói korábban többször figyelmeztették a tanácsot, hogy baj lesz.

Tudni lehetett, hogy életveszélyes

A Grenfell Towert 1974-ben építették 120 lakással, és nemrég esett át egy 10 millió font költségű renováláson. A 2016 májusában elkészült felújításban új, hőszigetelt burkolatot, kétrétegű ablakokat, fűtési rendszert kapott. Az átépítésben kilenc új otthont is kialakítottak, addig kihasználatlan térből.

Egy helyi közösség évek óta folyamatosan blogolt arról, hogy életveszélyes az épület. 2016 novemberében azt írták: rémisztő gondolat, hogy csak egy katasztrófa hozza majd felszínre a bérbeadó, vagyis a tanács inkompetenciáját, és vet véget a veszélyes életkörülményeknek, az egészségügyi és biztonsági szabályok semmibevételének. Mások is komoly aggályokat fogalmaztak meg az épülettel kapcsolatban, például hogy egyetlen lépcső megy a 24 emelet 120 lakásához, vagy hogy a burkolat az elérhető dokumentáció szerint éghető anyagokból készült.

Az ellenzéki politikusok válaszokat várnak a kormánytól: "Tudnunk kell, hogy milyen jelentések voltak elérhetők, milyen információkat tudtak és milyen lépéseket tettek" – mondta Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője. Theresa May brit miniszterelnök alapos vizsgálatot ígért.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport