Ez nem igazság, nem akarok meghalni!

2017-06-16T152720Z 1336244131 RC1B4EF574A0 RTRMADP 3 BRITAIN-FIR
2017.06.17. 10:28
Legalább harminc ember meghalt a londoni Grenfell Tower toronyházban kitört tűzvészben, és ki tudja még, hányan vesztették életüket a lángok között. Egy olasz lány az égő lakásból búcsúzott el a szüleitől, a tűzoltók csak a sikolyokra emlékeznek, mások próbálnak segíteni a túlélőknek, az egyik hős lánya a katasztrófa másnapján levizsgázott, egy férfit pedig már el is ítéltek egy holttest meggyalázásáért.

Emlékszek egy gyermekre, aki mindenkinél hangosabban sikított

A nyugat-londoni, 24 emeletes Grenfell Tower szerda hajnalban gyulladt ki, több mint 200 tűzoltót vezényeltek a helyszínre. A 34 éves Leon Whitney egészen a 15. emeletig feljutott, de soha nem élt még át ilyen poklot.

Mindig óvatos vagyok, de soha nem félek. Ez volt az első eset, hogy rettegtem.

A tűzoltó szerint horrorisztikus volt a helyzet, minden irányból csak sikolyok és segélykérő kiáltások érkeztek. Tudta, hogy mindenkinek segítségre van szüksége, ugyanakkor borzalmas volt, hogy hiába hallotta, nem láthatta az áldozatokat.

Nem emlékszem, hányan eshettek csapdába. De emlékszem az egyik gyerek hangjára, hangosabb volt a többiekénél. Sikoltozott, hogy segítsenek rajta.

Ez nem igazság, nem akarok meghalni

A tűz az alsóbb szintekről indult, pillanatok alatt lángba borította az egész épületet. A 23. emeleten lakó olasz pár - Gloria Trevisan és Marco Gottardi - az elején még azt hitte, hogy minden rendben van. Ezt a fiatalok szülei mesélték, akik telefonkapcsolatban voltak a gyerekeikkel egészen az utolsó pillanatig.

Gloria Trevisan és Marco Gottardi
Gloria Trevisan és Marco Gottardi
Fotó: Facebook

Gottardi kétszer hívta fel az apját, az elsőnél még azt mondta, hogy nem kell aggódni, minden rendben lesz. A második hívásnál viszont a füstre panaszkodott, és hogy hiába próbálnának meg lejutni, már lángol a lépcsőház.

Az építészek és a városi tanács hibája

A Grenfell Towert 1974-ben építették 120 lakással, és nemrég esett át egy 10 millió font költségű renováláson. Egy helyi közösség azonban évek óta folyamatosan blogolt arról, hogy életveszélyes az épület: például csak egy központi, lépcsőház van az egész épületben. 2016 novemberében azt írták: rémisztő gondolat, hogy csak egy katasztrófa hozza majd felszínre a bérbeadó, vagyis a tanács inkompetenciáját, és vet véget a veszélyes életkörülményeknek, az egészségügyi és biztonsági szabályok semmibevételének. Összesen tíz írást jelentettek meg a veszélyről, ebből kettőt a felújítás után.

A lány is hazatelefonált Padovába, mesélte az apja és egészen hajnal háromig kapcsolatban maradtak vele, míg meg nem szakadt a vonal. Ezután hiába hívták őt többször, már nem tudták elérni.

Előttem áll még az egész élet. Ez nem igazság. Nem akarok meghalni! Segíteni akartam nektek, megköszönni mindent, amit értem tettetek

- idézte a 27 éves nőt az apja a helyi lapoknak.

A hős lánya levizsgázott

Másoknak azonban volt némi szerencséjük, ilyen volt például Miguel Alves, aki bár a 13 emeleten lakott, a lifttel véletlenül a negyedik emeleten kötött ki. Pont ott, ahonnan a tűz terjedni kezdett.

Miguel ezután gyorsan kapcsolt, a lépcsőn feljutott a saját emeletére, összeszedte és kiküldte a családját - feleségét és két gyerekét - majd neki állt az emeleten végigdörömbölni az ajtókat, megpróbálva minél több szomszédot felébreszteni.

Felöltöztem és csak felkaptam a telefonom és a kémia jegyzeteimet. Megpróbáltam átnézni őket, miközben lent várakoztunk, mert ekkor még csak azt hittük, kis tűzről van szó

- mesélte a 16 éves Ines Alves, aki a Sacred Heart iskola diákja, és a tragédia másnapján volt kémia vizsgája. Hiába szóltak neki, hogy nem kell bemennie vizsgázni, mindenképp el akart menni, a vizsga pedig szerinte a körülményekhez képest jól sikerült. Ezután az egész családdal együtt egyik segélyszervezettől a másikig jártak, próbáltak segíteni a többieken.

Gyűlnek az adományok

A városházát megrohanták pénteken a tömegek, akik "Szégyelljétek magatokat!", "Gyilkosok!", "Igazságot az áldozatoknak!" kiáltásokkal tüntettek, de ha a hivatalos szervek nem tesznek semmit, akkor még mindig ott vannak az emberek.

2017-06-16T160751Z 1782546779 RC19ECFA41A0 RTRMADP 3 BRITAIN-FIR
Fotó: Toby Melville

A Press Association jelentése szerint már több mint 3 millió font (egymilliárd forint) adomány gyűlt már össze az áldozatok megsegítésére. 66 ezer ember küldött valamilyen támogatást annak a 46 embernek, akik a tűz miatt földönfutóvá vált.

Itt azonban nem ért véget a dolog, egy diákszállásokat üzemeltető cég 21 lakást ajánlott fel az áldozatoknak, amik a nyári szünet miatt úgy is üresen álltak és egészen július végéig igénybe vehetőek. Ráadásul ahová kell, oda dupla matracokat is tettek, hogy mindenképp együtt tarthassák a családokat.

Gyökerek mindenhol vannak

Mint azonban szinte mindig, most is akadt egy-két gyökér. Az egyik szomszéd ugyanis úgy gondolta, hogy jó ötlet felnyitni egy holttestet tartalmazó zsákot, lefotózni az összeégett áldozatot és a képet feltölteni a Facebookra.

A 43 éves Omega Mwaikambót elő is állította a rendőrség szerdán, aki bűnösnek vallotta magát, majd villámgyorsan elítélték: három hónap börtönt kapott a holttest meggyalázásáért. 

(Borítókép: Hannah Mckay / REUTERS)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport