Macron: Európa nem szupermarket

2017-06-22T123215Z 1913549108 RC12B9AAA870 RTRMADP 3 EU-SUMMIT
2017.06.22. 15:41
Több lap is Európa nem szupermarket címmel hozott le interjút Emmanuel Macron francia elnökkel, írja az MTI. Ebben Macron üzent a kelet-európai vezetőknek, kiemelte a német-francia kapcsolatok fontosságát, valamint kijelentette, hogy az USA nélkül is neki menne az oroszok által támogatott Bassár el-Aszadnak, ha kiderül, hogy tényleg ő a felelős a vegyi fegyverek bevetéséért.

Macron szerint az egyik legfontosabb kérdés jelenleg az, hogy Európa meg tudja-e védeni az alapértékeit, vagy  meghátrál az illiberális demokráciáktól. Egyúttal üzent Kelet-Európának: szerinte egyes kelet-európai politikai vezetők cinikusan viszonyulnak az EU-hoz, és csak arra kell nekik, hogy pénzt kapjanak tőle. Azonban 

Európa nem szupermarket, hanem sorsközösség

- jelentette ki.

Olyan Európa kell, ami megvédi az embereket

Marcron elmondta, hogy erősíteni kell a német-francia kapcsolatokat. A két országnak bizalmi szövetséget kell kialakítani, ami többek között azt jelenti,  hogy minden uniós csúcs előtt egyeztetik álláspontjukat. Szerinte nem kell mindenben egyetérteni, de nem pazarolhatnak több időt arra, hogy közvetítőkön keresztül tárgyaljanak.

Egy olyan Európát kell építeni, ami megvédi az embereket, legyen szó a terrorizmustól, a klímaváltozásról vagy az emberei jogokról.  Macron szerint ehhez kulcsfontosságú az euróövezeti integráció elmélyítése, amihez elengedhetetlen a közös euróövezeti költségvetés intézményének kialakítása és egy demokratikus legitimációval rendelkező kormány.

Továbbá fontos a szociális dömping visszaszorítása Franciaországban, ugyanis szerinte a Brexit is annak volt köszönhető, hogy a kelet-európai munkások elvették a brit állásokat.

Ha kell, Aszadnak is nekimegy

Macron szerint Németország EU-ban betöltött szerepe változóban van: Angela Merkel beindította a dolgokat a biztonsági és védelmi ügyekben, amit az is jól mutat, hogy a németek többet fognak költeni a következő években védelemre, mint Franciaország. Ugyanakkor Németországnak szüksége van Franciaországra, hogy megvédje magát, és Európát - mondta a francia elnök.

Ezzel együtt Franciaország akár önállóan, az Egyesült Államok nélkül is hajlandó légitámadásokat végrehajtani Szíriában, ha kiderül, hogy Bassár el-Aszad elnök rezsimje felelős a közel-keleti arab országban történt vegyifegyver-támadásokért. Azonban a franciák nem ragaszkodnak minden áron Aszad távozásához, mert nincs legitim utódja, a terrorizmus felszámolásához pedig mindenkivel együtt kell működni.