Aratási tűzszünet van elvileg Ukrajnában

2017.07.02. 10:29

Az aratások idejére megkötött tűzszünet ellenére folytatódnak a harcok a Donyec-medencében, a kijevi hadműveleti parancsnokság vasárnap reggeli közleménye szerint az elmúlt napban két ukrán katona esett el és három sebesült meg, előtte pedig szombatra virradóra egy életét vesztette és kilenc sérüléseket szenvedett, írja az MTI.

A közlemény szerint a Moszkva által támogatott szakadárok támadásai kiterjedtek a frontvonal teljes hosszára, több helyen a minszki egyezményekben tiltott, 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyvereket vetettek be a támadók az ukrán katonai állások ellen. Egy nap alatt összesen 25-ször nyitottak tüzet a szakadárok az ukrán katonák állásaira.

Nehéztüzérségi lövedékek csapódtak be a hévégén a Donyeck közelében - ukrán ellenőrzésű oldalon - fekvő Marjinka településen, ahol épületekben okoztak kárt, polgári személyek sérüléséről azonban nem érkezett hír.

A DAN donyecki szakadár hírügynökség szombat délelőtti jelentése szerint az addig eltelt 24 órában az ukrán fegyveres erők állítólag 36-szor sértették meg a tűzszünetet, és 14 települést ért tüzérségi támadás a megye szakadár ellenőrzés alatti részében. Eduard Baszurin szakadár vezető közlése szerint találat érte a donyecki vízszűrő állomást árammal ellátó vezetéket is, ami miatt az állomás leállt. Arról nem beszélt, hogy ez okoz-e ivóvízellátási gondokat, és ha igen, hány településen. Vasárnapi összesítést a napi támadásokról még nem közölt a DAN.

A fegyveres konfliktus békés rendezésére létrehozott háromoldalú - Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló - minszki összekötő csoport múlt szerdán jelentette be, hogy a szemben álló felek fegyverszünetet léptetnek életbe június 24-től augusztus 31-ig az aratások idejére.

Az egy hete életbe léptetett tűzszünet óta a támadások száma számottevően csökkent, viszont a felek továbbra is tiltott nehéztüzérségi fegyverek alkalmazásával vádolják kölcsönösen egymást.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport