18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Nyilvános kivégzést tartottak Jemenben

2017-07-31T074628Z 1976381587 RC13329F7A00 RTRMADP 3 YEMEN-SECUR
2017.08.04. 11:10

Hosszú évek óta először tartottak nyilvános kivégzést Jemenben (legutóbb 2009-ben végeztek ki valakit). A halálra ítélt 42 éves férfi megerőszakolt és megölt egy hároméves lányt.

A kivégzést az utcán tartották a főváros, Szanaa egyik börtönének közelében kedden, az eseményt pedig egy sor külföldi fotóügynökség is dokumentálta. Ellentmondásos történelmi fotók hosszú sorához csatlakoznak a képeik, köztük a Reuters fotósának anyaga, aki most az ügynökség blogján is beszélt a képekről. 

A Reuters a kivégzés tágabb környezetét is megmutatja, amiből egy teljesen szürreális világ képe rajzolódik ki: a nézők között egy tűt sem lehetett volna a földre ejteni, még a lámpaoszlopokról és a környező házak tetejéről is fürtökben lógtak a kivégzésre kíváncsi helyiek. Köztük rengeteg gyerek, mobiltelefonnal kamerázó helyiek és katonák.

(Fotó: Khaled Abdullah / Reuters)

Harc ment a helyekért az első sorokban. A Reuters fotósa azt írta az ügynökség blogján, hogy szabályos tülekedés volt az első helyekért, a tömeget fegyveres katonáknak kellett biztosítaniuk. Félő volt, hogy a halott lány apjának törzse még a kivégzés előtt rátámad a gyilkosra.

Azt is a fotóstól tudjuk, hogy a földön fekvő férfi az ítélet végrehajtása előtt megpróbált még beszélni a AK-val felette álló férfivel, aki nyugodtan elszívott egy cigarettát, mielőtt a hátának szegezte a fegyvert.

Négy lövéssel hajtották végre az ítéletet.

A tömeg éljenzett, a lány apja lenyilatkozta a sajtónak, hogy új életének első napja a mai, és rendkívül elégedett az ítélettel. A képek alapján látszólag minden a legnagyobb rendben van, és ha az erőszakhoz már hozzászokott a szemünk, ez a kényelmetlen természetesség az igazán durva ezekben a fotókban.

A környéken évek óta véres háború dúl a szaúdiak által támogatott jemeni kormány és a síita húszi törzsek között, kolerajárvány pusztít, ami mára legalább egymillió gyereket fenyeget, miközben még többen vannak, akik krónikus alultápláltság miatt halnak éhen az országban. A 25 milliós Jemenben a lakosság nyolcvan százalékának túlélése csak a külföldi élelmiszersegélyeken múlik.

Egy ilyen környezetben világos üzenete van egy olyan kivégzésnek, amiből showműsort csinálnak. Ha valóban az erőszakot akarták volna megtorolni, kivégezhették volna a férfit a börtön falain belül is. Felmerül tehát az eseményt végigfotózó sajtó szerepe is a történetben.

1971-ben a hadsereg egy sportpályára hívta a nemzetközi sajtót az önállóságát épp csak kikiáltó Bangladesben, ahol a függetlenségi háborúban Pakisztánt támogató katonákat végeztek ki bajonetekkel. Amikor a helyszínre érkező fotósok meglátták, hogy mi történik, egy részük letette a kamerát és hazament. Ketten azok közül, akik maradtak, Pulitzer-díjat kaptak a képekért. A fotók hatására pedig az addig a bangladesi hadsereget támogató India aktív fellépést hirdetett a kegyetlenkedések ellen.

Aztán ott van a saigoni kivégzés emblematikus képe, ami egy hasonlóan erőszakos képből mára a háborúellenesség egyik legismertebb szimbólumává alakult a közös emlékezetünkben. A maga idejében pedig erősen formálta az amerikai közvélemény gondolkodását a háborús szerepvállalásról.

A jemeni helyzet viszont más. A háborús környezethez nem közvetlenül kapcsolódik – nem mintha a háború bárhogyan is legitimálna egy kivégzést – és a tény, hogy lakossági propagandaműsort csináltak egy gyilkosságból, egészen más üzenetet közvetít a képeken keresztül.

A terror és a megfélemlítés képei ezek egy olyan országból, ahol a hatalom megtartásának módja és eszköze a médián keresztül terjesztett erőszak.

(Fotó: Khaled Abdullah / Reuters)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport