Késes támadás Marseille központi pályaudvarán: két halott

000 SZ9W6
2017.10.01. 15:47 Módosítva: 2017.10.01. 19:18

Frissítés: Vasárnap késő este az Iszlám Állam közölte: magára vállalja a merényletért a felelősséget.

Katonák lelőttek egy férfit, aki két embert késelt halálra Marseille központi pályaudvarán - írja a Guardian. Az információt a francia rendőrség megerősítette. 

A rendőrség biztosítja a Saint-Charles pályaudvar környéként, a helyi rendőrség arra kéri az embereket, hogy ne menjenek oda. A francia belügyminiszter azonnal a helyszínre utazott. 

A BBC azt írja, hogy a támadó a késelés előtt azt kiáltotta, hogy Allah akbar. Az információt hivatalos forrás nem erősítette meg. 

A délután háromnegyed 2-kor történt támadásban a férfi az egyik nőnek elvágta a torkát, a másikat többször megszúrta. Az Unsa rendőri szakszervezet tájékoztatása szerint a két áldozat egy 17 és 20 éves nő.

Hivatalos források szerint a nyomozók azt feltételezik, hogy terrortámadás történt, de a támadó személyazonossága egyelőre nem ismertes. A harminc év körüli férfinál nem voltak személyi okmányok, az ujjlenyomata alapján azonosítják a hatóságok.

Egyes nyomozati források szerint a férfinak köztörvényes bűncselekmények miatt már volt dolga a rendőrséggel. Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást terrorcselekménnyel kapcsolatos emberölés és hivatali személy elleni emberölési kísérlet gyanújával, ami arra utal, hogy a támadó az őt ártalmatlanító katonákra is rátámadt.

"Mélyen felháborít ez a barbár cselekmény, osztozom a marseille-i áldozatok hozzátartozóinak és családjainak fájdalmában" - írta a Twitteren Emanuel Macron. A francia államfő üdvözölte, hogy az Őrszem (hadművelet) katonái és a rendőrök hidegvérrel és hatékonyan léptek fel.

A támadás két nappal az új terrorelhárítási törvény nemzetgyűlési szavazása előtt történt. A törvénytervezet elfogadásával lehetővé válik a július 6-án hatodik alkalommal meghosszabbított rendkívüli állapot kivezetése. A 2015. november 13-i párizsi merénysorozat éjszakáján kihirdetett rendkívüli állapot november 1-én ér véget, a terrorkészültség ugyanakkor várhatóan nem csökken, a legmagasabb fokozatú marad az egész országban. A törvénytervezet átülteti a büntetőjogba a rendkívüli állapot idején a terrorizmus elleni harchoz használt eszközöket, például a prefektúrák által bármikor elrendelhető házkutatás és házi őrizet lehetőségét.

Nyitókép: Stan Marcelja/Twitter/AFP

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport