Trump a texasi mészárlásról: Ha nincsenek fegyverek, még több az áldozat

2017.11.07. 11:13

Donald Trump amerikai elnök ismét megszólalt a vasárnapi texasi tömegmészárlással kapcsolatban: úgy gondolja, még több halálos áldozattal járt volna, ha szigorúbbak a fegyvervásárlási szabályok.

A fegyveres támadó, Devin Kelley huszonhat emberrel végzett egy texasi baptista templomban, több mint húszat pedig megsebesített. A lövöldözést egy közelben lakó férfi hallotta meg, aki azonnal fegyvert ragadt, átszaladt a templomba, és fegyverét az ámokfutóra fogta. A támadó erre menekülni kezdett, autója később lerobbant, és öngyilkos lett. 

Az AP szerint dél-koreai látogatásán Trump azt mondta, hogy ha a támadást érzékelő helyi férfinek nincs fegyvere, akkor huszonhat áldozat helyett több száz halott lett volna. 

Az elnök már hétfőn is arról nyilatkozott, hogy nem a fegyvertartásban kell keresni a támadás okát, mert az elkövető súlyos mentális beteg volt. Az amerikai fegyvertartási vitáról erről a cikkünkben olvashat részletesebben. 

Kelley 2016-ban vásárolta a támadáshoz használt fegyvert, és bár San Antonio mellett lakott, egy coloradói lakcímet adott meg. A szükséges rubrikába pedig azt írta be, hogy büntetlen előéletű. Texas kormányzója hétfőn nyilvánosan tette fel a kérdést: hogyan vásárolhatott fegyvert a férfi, aki fegyvertartási engedélyhez sem juthatott?

A támadó korábban az amerikai légierő tagja volt, de nem mint pilóta: 2010-től elbocsátásáig a légierő egyik új-mexikói támaszpontján a logisztikai részlegnél teljesített szolgálatot. 2012-ben hadbíróság elé állították, mert rátámadt a feleségére és a gyermekére. Ezután lefokozták, majd elküldték a légierőtől. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport